joi, aprilie 02, 2009

Petrolul 1982

In 1982 Petrolul sarbatorea 30 de ani de cand echipa exista la Ploiesti. Dupa un material al Revistei Sportul a urmat si un montaj video facut de Tvr. Astazi va aducem ambele materiale in poate cel mai complet articol de pana acum.





'Hai Petrolul, tineretii
Nimb de noi victorii daruiesti ;
Hai Petrolul, hai baietii,
Voi, mandria-ntregului Ploiesti’.
Asa glasuieste una din strofele marsului sportivilor petrolisti. Si nu se poate spune ca versurile lui Mircea Ionescu-Quintus nu au acoperire. Ba chiar ‘in aur’, pentru ca echipa de fotbal Petrolul Ploiesti a fost la un moment dat o culme a fotbalului romanesc. Este singurul club care a evoluat in tari din patru continente. Elevii lui Ilie Oana, antrenorul care se confunda cu clubul pe care l-a slujit timp de aproape trei decenii, au jucat sub conducerea lui la Budapesta, Belgrad, Liverpool, Bruxelles, Dar Es Salaam, Hanovra, Beirut, Viena, Erevan, Hanoi, Jakarta, Instanbul, Atena, Tel Aviv, Alger, Varsovia, Tirana, Damasc, Ashabad si in multe alte locuri, unde au dus flacara fotbalului romanesc. Dar dupa anii de mare stralucire au urmat altii de amaraciuni, de alunecare pe topoganul nerealizarilor tocmai in Divizia B. Patru ani au luptat petrolistii pentru revenirea la suprafata si iata ca anul acesta o fericita coincidenta a inmanunchiat doua evenimente in viata clubului : implinirea, in august 1982, a trei decenii de existenta a Petrolului in orasul aurului negru si revenirea echipei in primul esalon fotbalistic al tarii.

PUTINA ISTORIE. Actul de nastere al echipei a fost semnat in toamna anului 1924 de cluburile bucurestene Triumf si Romcomit. Fuzionand, ele au creat un nou club denumit F.C. Juventus Bucuresti, astfel ca formatia ploiesteana va implini 60 de ani de existenta in 1984. Datorita masurilor de reorganizare a miscarii sportive in patria noastra, Juventus devine Distributia, Competrol, Partizanul, Flacara, Energia si in cele din urma – Petrolul. In august 1952, echipa, care pana atunci activase la Bucuresti, a fost transferata la Ploiesti. Si daca dintre formatile mai sus amintite doar Juventus a castigat un campionat (cel din 1930), Petrolul avea sa o faca de trei ori, in 1957-58, 1958-59 si 1965-66, performante completate de cucerirea « Cupei Romaniei » in 1962-63 si de prezenta in toate cele trei competitii europene intercluburi. De neuitat vor ramane cele trei confruntari cu F.C. Liverpool, campioana Angliei, disputate in 1966, in cadrul C.C.E., cand insularii nu s-au calificat decat dupa 3 meciuri, ultimul disputandu-se pe teren neutru, in capitala Belgiei.
Un merit incontestabil care apartine clubului de-a lungul intregii sale activitati l-a constituit cresterea de cadre proprii. Sa-i amintim printre altii, pe maestii emeriti ai sportului Gheorghe Pahontu, Mircea Dridea, Mihai Ionescu si Mihai Mocanu, pe maestrii sportului I. Neacsu, I. Zaharia, Al Florea, V. Sfetcu, P. Badulescu-Bardatz, N. Marinescu, C. Tabarcea, N. Topsa. O fila importanta in istoria clubului a scris-o antrenorul emerit Ilie Oana, cel care debutand (extrema dreapta) in 1937 sub culorile Juventusului, a preluat in 1952 conducerea tehnica a echipei ce care a cucerit apoi de doua ori titlul de campioana a tarii si o data Cupa Romaniei.


DUPA EUFORIE CADEREA ! Se pare ca totul merge bine la Petrolul. Si chiar daca Ilia Oana, fiind solicitat in Grecia, a plecat, in locul sau a ramas Constantin Cernaianu, acel antrenor tanar, discipol al lui Oana, care, preluand din mers stafeta meseriei de la renumitul predecessor, avea sa aduca la Ploiesti, impreuna cu elevii sai, ultimul titlu de campioana, cel din 1966, dupa ce in 1963 isi secodase maestrul la cucerirea Cupei.
Dar iata ca anii trec si jucatorii din generatia de aur se retrag din activitatea competitionala unul cate unul. Echipa navigheaza inca in prima divizie, dar in 1974 cade in B. Pentru prima data in existenta sa ploiesteana. Dupa 3 ani, Petrolul revine in A, vietuieste un singur campionat si in 1978 retrogradeaza din nou. Patru ani i-a trebuit clubului ploiestean ‘sa-si vindice ranile`, sa gaseasca inlocuitori pentru cei care nu mai corespundeau noilor cerinte, sa alcatuiasca un ‘11’ care sa dea batalia pentru revenirea in randul primelor 18 echipe ale tarii. Si anul acesta – nici ca se putea coincidenta mai fericita, data fiind amintita aniversare a clubului – visul s-a implinit. Sub conducerea antrenorilor Mircea Dridea si Adalbert Marosi, Petrolul a revenit in ‘A` in formula :
HARALAMBIE- I. COJOCARU, BUTUFEI, STANCIU, TOMA – BRATOSIN (STEFANESCU), COSAREC, PANCU (GRIGORE) – N LAZAR, TOPORAN (SIMACIU), LIBIU.


RESPECTATA TRADITIE. Asadar, din aceasta toamna Petrolul din nou in prima divizie a tarii! Al 23-lea campionat al sau in ‘A`. Evenimentul a fost salutat cu o atmosefera de mare meci, cu prilegiul partidei din compania Corvinului, disputata cu … casele inchise si incheiata cu o victorie clara, o victorie care demonstreaza inca o data ca acolo unde exista dragoste pentru culorile clubului si se munceste cu adevarat, rezultatele nu intarzie. Este, aceasta, o traditie respectata la Petrolul. O traditie pe o intalnim in toate verigile de activitate a clubului : medicul Vasile Cristea activeaza la Petrolul din 1953 ; antrenorul Ilie Oana, asa cum am aratat, a servit culorile echipei aproape 30 de ani ; multi dintre jucatorii de ieri si de azi, crescuti in cadrul clubului, au depasit si ei doua decenii de activitate in ‘casa` lor din str. Stadionului, acolo unde se afla sediul clubului : in cei 20 de ani de cand parcurge drumurile tarii cu echipa, soferul Ion Anton a strabatut cu autocarul clubului aproape 700.000 km ; masinistul Gica Moldoveanu, cel care se ocupa de gazonul terenului, lucreaza la club din 1955 ; contabilul clubului, Ion Morova poate fi vazut zi de zi, la sediu, din 1965. Si exemple ar mai fi. Ele demonstreaza atasamentul, dragostea pentru clubul ploiestean. Totodata constituie un semnal al trainiciei lucrului facut de acesti pionieri ai clubului, al trainiciei pe care o vad transformandu-se in cat mai multi ani in Divizia A al noii echipe de fotbal ‘forjata` si ea pe stadionul de pe strada Stadionului…


Si acum in partea a doua va prezentam si materialul video prezentat nu demult de emisiune Replay. De asemenea pentru poze si materiale din nou multumiri prietenului nostru Romeo Ionescu.





3 comentarii:

Anonim spunea...

E grozav ca mai exista pasionati ai Petrolului, care se ocupa neincetat sa aduca in memoria tuturor acelora care traiesc cu dragostea pentru culorile acestei mari echipe, cândva,imagini ale trecutului de neegalat, parcă, în aceste vremuri tulburi.
Felicitari detinatorului acestui site, dedicat trup si suflet memoriei Petrolului adevarat!

real plan simple ultras spunea...

Multumesc si acum sper ca nu creada lumea ca imi dau singur aceste mesaje...

Prahova24hours spunea...

Perioada fotbalului romantic...