joi, august 14, 2008

De la juventus la fc ploiesti


Primul nume pe care l-a purtat aceasta grupare a fost Juventus, o alegere destul de stranie tinand cont ca la acea vreme echipa din Torino cea mai cunoscuta era AC Torino. Banca comerciala romano-italiana a ales acest nume pentru echipa de fotbal infiintata in 1924 la Bucuresti. Pana in 1947 echipa a reusit sa-si pastreze numele si mai ales sa castige si un campionat al tarii,neoficial,in 1930 primul din istoria sa. Odata cu regimul a urmat si masacrarea acestei formatii.

Numele a creat multe probleme comunistilor ce au incercat si reusit sa scape de el si ca un plus sa si mute echipa intr-un alt oras. Este binecunoscut faptul ca acest regim a incercat sa arate ca doar produsele comuniste pot avea performante iar acest lucru s-a manifestat si in sport. Exemplele sunt elocvente : crearea a doua echipe in mod artificial si impunerea lor ca principalele forte ale fotbalului romanesc si 2, eliminarea principalelor echipe din perioada interbelica: ripensia,venus,chinezul,rapid,juventus.

Revenind insa la nume el a suferit multe modificari pana la numele consacrat de petrolul. In 1947-48 Distributia Bucuresti, in urmatorul an Petrolul Bucuresti, tot in 49 Competrol, in 50 Partizanul Bucuresti, 51-Flacara Bucuresti iar in 1952 echipa se muta la Ploiesti sub numele de Flacara Ploiesti.

Pana in 1956 isi mentine acest nume iar un an mai tarziu il schimba in Energia Ploiesti. In 1957 pentru ca vechii fani ai Juventusului ce inca mai veneau la Ploiesti pentru a vedea meciurile favoritilor dar si pentru noii fani, cei ploiesteni, s-a reschimbat numele echipei in Petrolul . Un nume ce a adus bucurie multora dintre noi fie ei tanari sau batrani.

Comunismul cade in 89 in acelasi an cu revenirea Petrolului in prima liga iar in 1992 se produce moartea Petrolului venirea petromului si binenteles schimbarea numelui in Fc ploiesti. Petrolul isi recupereaza numele repede iar din 1993 pana in 2003 evolueaza sub numele consacrat.

Din 2003 echipa numai exista palmaresul apartine, inexplicabil, in continuare lui luca & co iar echipa care ramane in divizia a este de fapt fosta astra.
Dupa campania Petrolul e al nostru ,se pun bazele unei noi echipe ce este sustinuta de fostele legende, de suporterii ce nu cred in compromisuri dar si de noi oameni de afaceri.

Asadar schimbarea numelui nu este una noua in istoria petrolului si sa speram ca in curand atunci cand vom citi istoria Fc Ploiesti va incepe din 1924 cu Juventus!

Un comentariu:

R spunea...

Dupa 1948 echipele au fost sindicalizate. Odata cu nivelarea veniturilor din perioada comunsta, echipele aparute in anii capitalismului nu se mai puteau finanta. Respingerea vechii oranduiri a facut ca echipele cu traditie sa dispara sau sa se reorganizeze. Juventus a avut sansa sa se lipeasca de sistemul petrolier, altfel ar fi avut soarta Venusului sau FC Ploiesti, adica disparitia.
Nu agreez pasiunea microbistilor locali de suprimare a Petrolului dupa incurcatura din 2003. In realitate a fost o fuziune, Petrolul avea jucatori la Astra, acestia din urma au pus la dispozitie acel stadion ingramadit intre blocuri. In campionat echipa a jucat sub numele Petrolul, asa ca antipatia care o aveti pentru Luca& Bercea nu cred ca trebuie sa distruga un club cu o istorie de 85 de ani. A supravietuit comunismului, vreti sa-l inmormantati acum ? Sau trebuie sa uitam ca Ploiestiul a avut o echipa care a batut Liverpool ?