marți, martie 03, 2009

Petrolul Campioana Tenacitatii, Echilibrului, Modestiei


Pornind lansata intr-un retur specataculos,in care si-a lasat adversarii pe drum,Petrolul cucereste titlul de campioana 1965/66 (al treilea in ultimii 8 ani! ),fiind singura formatie de provincie care reuseste sa-si inscrie numele pe tabelul de onoare al hegemoniei bucurestene in ultimii 12 ani.
Este momentul sa ne amintim de „Reportajul de anticipatie” aparut in numarul 5 al revistei noastre.In preajma returului,Mircea Dridea promitea pentru sfarsitul campionatului un total de 36 de puncte.Norma fiind depasita inainte de termen,petrolistii mi-au permis sa scriu aceste randuri inainte de ultima etapa.
Felicitari pentru luciditate si modestie!
Tanarul antrenor Constantin Cernaianu,dublat de „batranul” petrolist Nicolae Marinescu,a asigurat o conducere tehnica in care toate ideile au fost supuse probei bunului simt.Profesorul Cernaianu – spre deosebire de alti profesori – a pornit de la premiza ca jucatorii nu sunt niste notiuni ,ci oameni.Fotbalistul Marinescu –spre deosebire de alti fotbalisti – a pornit de premiza ca fotbalul nu se joaca doar cu picioarele.Aceste doua „renuntari” la „profil” s-au intalinit sub semnul echilibrului.
Felictari pentru... simbioza!
Remarcabil,sau –mai bine zis-semnificativ este faptul ca acum un an si ceva Petrolul era o echipa fara nume.Badea era un jucator de divizie si atat.Dridea „apusese”,Moldoveanu nu trecuse examenul Bucurestiului,Dragomir venea de la... Sidelurgistul,Mocanu se descalificase pe extrema,Boc era mai nimic,Pahontu „imbatranise”,iar Florea si Ionescu figurau printre jucatorii carora urma sa li se „dea drumul”,acesta din urma avand satisfactia platonica de fi primit Cupa oferita de revista SPORT „celui mai bun portar din tara”...Care este situatia astazi? Ionescu a ajuns portarul titular al „nationalei”, Pahontu a devenit maestru emerit in anul de ascensiune al echipei sale, Boc e titular la „Tineret”, Florea a imbracat treningul omului de lot A, Mocanu a realizat spectaculosul salt de la rezerva de club la titular de „nationala”, Dragomir bate cu o insistenta de „noua-noua-noua-noua” – la portile echipei nationale,Dridea a imbracat din nou „tricoul”, iar Badea a devenit „campul magnetic” al echipei sale si,nu de putine ori, al „nationalei”.
Se spune ca personalitatile formeaza echipa.La Petrolul e invers.
Felicitari spiritului de echipa!
O mentiune: portarul Ionescu , cei patru fundasi –Pahontu,Boc,Florea si Mocanu-plus mijlocasul Dragomir au jucat toate jocurile campionatului (speram ca ultima etapa va confirma „sextetul total”).Nu intamplator apararea Petrolului a fost compartimentul forte al echipei campioane.Compartimentul care a aparat cu o ardoare admirabila remizele-cheie in jocurile grele sustinute in deplasare,permitand atacului sa-si desfasoare intreaga verva acasa...
Felictati „brigazii lui Pahontu”,brigada tenacitatii!
L-am rugat pe antrenorul Constantin Cernaianu sa dea note „11”-lui sau de baza pentru evolutia in intregul campionat.Iata „catalogul” sau: Ionescu 9 – Pahontu 8 – Boc 8 – Florea 8 – Mocanu 8 – Iuhas 8 – Dragomir 9 – Moldoveanu 6 – Dridea I 8 – Badea 9 – Dridea II 6.Remarcati omogenitatea valorica a „celor patru fundasi”,sustinuti in fata si in spate de doi „nouari” (Ionescu si Dragomir).In fata „premiantul” este Badea,”trio”-ul Ionescu - Dragomir – Badea reprezinta linia de forta a Petrolului.Facem aceasta mentiune cu convingerea ca are confirmarea tuturor celorlalti.
Felicitari tuturor!
Una din trasaturile jocului petrolistilor este asezarea in teren simpla, nealambicata, care o aminteste pe cea dinaintea WM-ului.Doi stoperi - Boc si Florea – care joaca pe pozitia asa-zisilor fundasi de acum 30 de ani(Nici faptul ca joaca in scara, cu Florea retras, nu e o noutate).Doi fundasi –Pahontu si Mocanu- (care indeplinesc intocmai rolul mijlocasilor de pe vremuri),jucand – fireste- la extremele adverse.Un half centru,cu sarcini extrem de complexe – Dragomir, care acopera o zona intinsa,doi interi – Badea si Iuhas – doua extreme cu demaraj si centrari – Dridea II si Moldoveanu – si, in sfarsit un centru inaintas (Dridea I ), probabil singurul urmas la noi in tara al vechiului centru inaintas-tanc,motiv pentru care a imbracat din nou tricoul echipei nationale, ca o replica la teoretizarile obositoare despre asa-zisele cupluri, o idee sublima, dar care – din pacate – nu exista.
Aceste este , de fapt, „sistemul filosofic” al Petrolului.Un „sistem” care a preluat creator marea idee a acoperirii terenului si in care Florea, Dragomir si Badea se daruiesc peste norma pentru a realiza echilibrul dorit.Totul,binenteles, in cadrul unui plus de viteza care face din similitudinea schemelor o simpla coincidenta formala.
Felicitari bunului simt!
Laurii campionatului au fost cuceriti. Petrolul e din nou campion.Dar cum astazi titlu de campion nu mai e un scop in sine (vezi „Cupa Campionilor Europeni”), concluzile se impun de la sine.Iubitorii fotbalului din tara noastra vor ratifica acest titlu abia dupa evolutia petrolistilor in Cupa cea mare.
Pagini de fotbal : Ioan Chirila

Un comentariu:

Anonim spunea...

O adevarata echipa!