duminică, aprilie 12, 2009

Primul campionat la Ploiesti - prima parte

Dupa ce am citit ce a reprezentat Juventusul, astazi aducem si articolele de dupa castigarea campionatului din 1957/58 de catre Petrolul Ploiesti. Romeo Ionescu ne-a ajutat si de aceasta data cu doua reportaje vechi, ca de obicei exclusiv pe blog !

"Dupa un campionat care a parut neobisnuit de lung si dupa o “sosire” foarte stransa Petrolul Ploiesti a castigat titlul de campion “la fotografie”/
Iubitorii fotbalului din intreaga tara au urmarit cu sufletul la gura aceasta cursa, e drept, cam lenta, dar palpitanta, in care oridinea « plaselor » a fost rasturnata de la o etapa la alta si in care si-au pus canditatura echipe susceptibile de retrogradare cu cateva etape inainte. Pana la urma titlul a poposit la Ploiesti recompensand echipa care a condus cel mai mult (14 etape), suportand din greu asalturile neintrerupte ale urmaritorilor.
Sub impresia acestui final de campionat foarte strans, in care nici una dine chipe nu s-a putut detasa din plutonul fruntas, unii au fost inclinati sa minimalizeze victoria dificila a petrolistilor, atribuind-o mai curand slabiciunii adversarilor si chiar intamplarii. Mai mult decat atat, fatidicul minut 90 de la Timisoara a permis multora sa acorde toti laurii Progresului Bucuresti pentru scoaterea din cursa a Stiintei Timisoara.
Acest mod de a privi lucrurile denota o oarecare superficialitate. In realitate, Petrolul a cucerit galoanele de campion la sfarsitul turului, cand s-a detasat in clasament si a marcat o sensibila superioritate fata de celelalte echipe. In nici un caz nu se poate afirma ca Petrolul a castigat norocos campionatul « la potou », ci ca a fost gata sa-l piarda, pentru o serie de motive care nu scad totusi din valoarea performantei tineri echipe ploestene.
Petrolul Ploiesti este una din echipele cu « schema » cel mai putin rigida la « angajarea » tinerilor cadre. Spre deosebire de multe alte echipe ale noastre « Petrolul » nu cere « carti de vizita », ci adopta criteriul mai putin sigur, dar mai plin de fagaduinti, al tineretii si al perspectivei.
In « Cupa Primaverii », al carei rol a fost inteles foarte bine de antrenorul Ilie Oana, au fost promovate elemente tinere si talentate ca Sfetcu, Dumitrescu, Tabarcea, Dridea, Marin G, Florea etc. Cupa Primaverii, fiind o competitie oficiala, a fost de un real folos, deoarece a contribuit la selectionarea celor mai buni dintre tinerii promovati, care au putut evolua la nivelul exigentelor
(Dridea si Tabarcea in turneul asiatic) categoriei A. Factorul competitional la un nivel atat de ridicat a scos in evidenta – ca intotdeauna – valorile certe.
Dupa admiterea si selectionarea aspirantilor s-a trecut direct la lucrul individual a carui eficacitate a fost asigurata prin participarea activa si directa a antrenorului Oana si a ajutorului sau Fatu. Colaborarea dintre cei doi componenti ai vechii aripe drepte a Juventusului s-a dovedit a fi tot atat de rodnica, iar rezultatele nu au intarziat sa iasa la iveala. De asemenea, fata de noua orientare inspre practicarea unui joc atletic, s-a cerut sprijinul prof. Al. Mazilu, antrenor de atletism, care s-a ocupat de pregatirea fizica a echipei.
Iata lotul de jucatori care a luptat pentru cucerirea campionatului:

In cadrul campionatului 57/58 Petrolul s-a orientat spre practicarea unui joc ofensiv, mai ales pentru a valorifica elanul tinerilor dina tac. De-a lungul jocurilor echipa a dat dovada de suplete tactica, actionand mai ales cu doua varfuri de atac (Zaharia si Dumitrescu). La un moment dat, pentru a evita sablonul s-a adoptat o alta varianta tactica : includerea mijlocasului stanga Neacsu in actiunile inaintarii. Schimbarea operata s-a dovedit a fi benefica deoarece Neacsu a reusit sa mareasca eficacitatea nu prea mare a inaintarii, marcand patru goluri.
Ceea ce se impune in primul rand atentiei celor care au trait framantarile echipei Petrolul este munca laborioasa depusa de antrenorul Ilie Oana pentru sudarea colectivului, mai precis a jucatorilor “vechi” cu cei “noi”. Neintelegerile care au dormit intre jucatori intr-o anumita perioada au subminat – in ultima analiza – increderea jucatorilor in fortele proproo, fapt care a influentat direct rezultatele. Dar, accentual deosebit pus pe pregatirea moral-volitiva a jucatorilor a contribuit la redesarea echipei.
Pentru viitor Petrolul va continua politica promovarii jucatorilor tineri. Doi jucatori tineri din regiunea Ploiesti (Ionescu de la Metalul Targoviste si Constantinescu de la Petrolul Pitesti) au si fost inclusi, in lotul echipei campioane.
Progresul inregistrat de echipa Petrolul, care a culminat ce castigarea campionatului, nu ar fi fost desigur cu putinta fara sprijinul forurilor locale.
Nu trebuie omis nici sprijunul moral acordat de inflacaturatul public ploestean care si-a purtat deseori echipa spre victorii si care, facand mari progrese pe drumul formarii specatorului de tip nou, a permis desfasurarea jocurilor intr-o atmosfera de sportivitate, care vine sa inlocuiasca atmosfera insuportabile din trecut.
In sfarsit trebuie mentionat rolul pozitiv al turneului din Orientul apropriat care a asigurat pregatirea echipei in tot cursul anului. Explicatia fluctuatiilor de forma prin oboseala cauzata de turneu nu este plauzibila deoarece Petrolul a incheiat campionatul cu doua partied bune ( cu Progresul Bucuresti si chiar Stiinta Timisoara), impotriva a doua echipe care isi jucau ultima carte."

Niciun comentariu: