sâmbătă, martie 28, 2009

Marele meci Petrolul -Liverpool 3-1

Astazi publicam un nou material in exclusivitatea despre istoria Petrolului. Cu ajutorul aceluiasi Romeo Ionescu "am pus mana" pe articolul din ziarul "Sportul" din 13 octombrie 1966. Fara alte comentarii inutile iata articolul, cu mentiunea ca pe blog va urma un parcurs al campionatului din 1966.

Petrolul a invins cu 3-1 (1-0) pe campioana Angliei ,F. C. Liverpool
· Al treilea meci va decide echipa calificata in turul al II-lea
La ora cand astern pe hartie randurile de fata,agentiile de presa, au si facut cunoscut scorul de la Ploiesti 3-1 (1-0) – prin care Petrolul Ploiesti a refacut handicapul din mansa disputata la Liverpool.Este, fara indoiala, un rezultat de mare ecou, caci nu e la indemana oricui sa remonteze doua goluri in fata multiplei campioane a Angliei, demna reprezentanta a soccerului aureolat cu titlul suprem la ultima editie a mondialelor.
Ieri, Petrolul a tinut sa-si exprime personalitatea, abordand jocul intr-un total SPIRIT OFENSIV, sustinut de frumoase cunostine tehnico-tactice, precum si de un MORAL EXEMPLAR. Exageram cu ceva ? Sa ne amintim numai momentul critic prin care au trecut ploiestenii la 1-1, dupa care a urmat splendida regrupare de forte si noul asalt spre buturile aparate de Lawrence. Si putin a lipsit ca F.C. Liverpool sa paraseasca terenul fara speranta celui de al treilea meci (care se va desfasura dupa toate probabilitatile la Amsterdam,in ziua de 19 octombrie).Intrucat dupa 3-1 ploiestenii au fortat rezultatul,aflandu-se la un pas de calificare.Intr-adevar, in min. 71 al partidei, Dridea I l-a « intors » pe Yeats in careu, dar cand sa suteze masivul fundas l-a orpit in mod NEREGULAMENTAR.
Toate acestea in conditiile mai putin prielnice, ieri, pentru formatia gazda, lipsita de aportul a doi titulari, Iuhas si Roman, ca sa nu mai vorbim de accidentarea lui Badea (coordonatorul echipei ),silit o buna parte din timp sa faca figuratie pe aripa stanga.
Replica oaspetilor a fost pe masura cartii lor de vizita.Asa cum a evoluat F.C. Liverpool a aratat ca este o echipa completa, atletica, pregatita pentru scheme variate de joc, dovedind – in plus – o bogata experienta competitionala, atu care pune si mai mult in valoare succesul Petrolului. Formatia lui Bill Shankley se pricepe sa se apere cu superioritate numerica (datorita replierilor oportune), sa linisteasca jocul la mijlocul terenului, cand pulsul meciului o cerea, sa contraatace cu deosebita vigoare, folosind des pasa lunga, adresata de regula aripilor. Le reprosam, totusi, jucatorilor oaspeti predilectia pentru atacul la om efectuat cu nota deasupra limitelor permise de regulament.
Si acum un scurt film al meciului care a debutat cu emotii la poarta lui Lawrence.Jocul se desfasoara in continuare in nota de superioritate teritoriala a romanilor,dar faza autentica de poarta se va petrece abia in minutul 20, cand Badea – bine servit de Dridea I, - il sileste pe Lawrence sa acorde corner.Presiunea Petrolului este intrerupta de « bara » lui St. John (sus la vinclu) care ‘ingheata ` pentru o clipa (min 25) tribunele. Urmeaza o scurta perioada in care jocul este controlat de oaspeti si in care Callaghan obliga pe Ionescu cu un sut de la distanta (min 35 ) sa scoata in corner.In minutul urmator tribunele explodeaza : Dragomir recupereaza o minge pierduta de Dridea I,il lanseaza cu oportunitate pe Dridea II, care patrunde deschis si centreaza la fel de precis lui Moldoveanu, aflat in pozitie de varf central de atac. Inaintasul ploiestean deviaza balonul, a carui traiectorie il va insela pe Lawrence : 1-0 pentru Petrolul.Pana la sfarsitul reprizei, nimic deosebit de retinut.
La numai 5 minute de la reluare, Hunt egaleaza din centrarea lui Thompson si Petrolul pare descumpanit, dar numai pentru o clipa. Apoi, revine in atac si reuseste sa ia conducerea in min.59 prin Boc, care inscrie din apropriere, in urma unei lovituri de colt. Desi practic joaca in zece oameni (cu Badea accidentat ), Petrolul prinde si mai mult aripi si in min.65 reface intreg handicapul : Dridea I executa preciso lovitura libera de la 16 m, trimitand balonul in plasa ; 3-1 pentru Petrolul. In min .71 Dridea I este faultat in careu, dar arbitrul lasa jocul sa curga. Spre sfarsitul partidei ( min 88 ) florea este eliminat, in urma unei intrari tari la Thompson. (Pentru o intrare similara, dar fara balon, Hunt a fost trecut cu vederea). Arbitrul Lukianov (URSS) a condus sub cerintele unei asemene partide formatiile :
PETROLUL : M. IONESCU – PAHONTU, BOC, FLOREA, MOCANU – DINCUTA, DRAGOMIR – MOLDOVEANU, DRIDEA I, BADEA, DRIDEA II.
F.C. LIVERPOOL : Lawrence – Lawler, Milne –SMITH, YEATS, Stevenson – CALLAGHAN, HUNT, St. john, Strong, THOMPSON
G. NICOLAESCU

5 comentarii:

Prahova24hours. spunea...

Meciul care a scris istoria...

kaLoo spunea...

Oare o sa mai avem si noi parte in urmatorii 5 ani de un meci, macar de divizie A?

R spunea...

Petrolul acelor ani a avut parte de jucatori ambitiosi, conducere buna, o industrie petroliera puternica si doi adversari care nu au apelat la arbitri si 'familia domnitoare' asa cum au facut-o in anii 85-89. Timpul a trecut, iar ca sa revenim la ce a fost atunci este nevoie de multi bani si de oameni competenti (jucatori, antrenori, patron). Se pare ca nu avem decat dorinta a vreo mie de suporteri, restul sunt minciuni.

Titel spunea...

Felicitari pentru modul cum ai abordat descrierea acestui eveniment . Pe acest blog gasesc mereu informatii utile si sper ca de acum inainte acest blog sa devina o sursa de informare pentru toti suporterii PETROLULUI.

LuP4eVeR spunea...

FELICITARI pentru articol si pentru tot ce faceti aici.Citind de la voi poate lumea o sa-si schimbe atitudinea fata de club.Sper ca multi sa inteleaga odata pentru totdeauna ce inseamna PETROLUL si pentru ce este asa de iubita.Felicitari baieti.