luni, aprilie 13, 2009

Primul campionat la Ploiesti - partea a doua

Dupa prezentarea campioanei sezonului 1957/58 a urmat si o discutie despre acel campionat. Asa cum am promis publicam si aceasta parte a doua in care se evidentiaza mai mult greselile facute de Stiinta Timisoara (Poli), cea care a vrut sa faca eventul, insa a castigat doar cupa.

"Cunoastem cu totii patania celui care a fugit dupa doi iepur. Intelepciunea populara ne atrage ca acesta – ca so toti care vor face la fel – n-a prins nici unul.
Ei bine, studentii timisoreni au vrut sa imbogateasca experienta arhaicului proverb. Echipa lor de fotbal s-a pus luntre si punte ca sa castige campionatul si cupa si, cine stie, poate chiar si Cupa Dunarii.
Tineretii ii este specific entuziasmul, curajul, combativitatea. Cu aceste calitati simpatica echipa din Timisoara s-a avantat in acest sfarsit de sezon fotbalistic vrand sa ridice pe umerii sai greutati putin prea mari.
TOTUSI, O CALDA STRANGERE DE MANA !
Partea a doua a campionatului nostru de fotbal a avut o caracteristica foarte interesanta. Permanent 5 echipe luptau cusanse egale pentru titlu, iar 7 echipe erau destul de serios amenintate de retrogradare. Este usor atunci de imaginat in ce tensiune s-a disputat fiecare meci si ce energie nervoasa a consumat fiecare jucator. Perioada cea mai grea pentru Stiinta Timisoara a fost exact in a doua jumatate a lunii iunie, cand jucatorii sai se gaseau in plina sesiune de examene. Deci emotii, tensiune, eforturi serioase facute in afara terenului de fotbal. Mai este atunci o enigma faptul ca Stiinta n-a putut sa reziste in acelasi ritm ? Categoric ca nu !
Dupa ce invinge la capatul unui meci epuizant pe Petrolul la Timisoara cu 1-0, in Bucuresti in fata Progresului si a 40.000 de spectatori capoteaza cu un ciudat 0-7. Si dupa 3 zile elimina din cupa R.P.R pe Steagul Rosu cu 3-2, jucand de o maniera complet deosebita si cu o echipa cu o multime de rezerve. Acum ne dam poate mai bine seama ca desi n-a dat dovada chiar de cea mai solida intelepciune in programarea si organizarea efortului, echipa Stiinta Timisoara merita totusi o calda strangere de mana. Si ne grabim sa i-o transmitem…
« CAMPIONATUL ACESTA A FOST MAI BINE ORGANIZAT ! »
Acestea au fost primele cuvinte ale cunoscutului antrenor Ronay, cand l-am solicitat sa ne vorbeasca despre activitatea noastra fotbalistica interna. « Aproape din toate punctele de vedere – a continuat Ronay – anul acesta campionatul a fost mult mai bun. As vrea sa va retin si cu un amanunt in legatura cu echipa Rapid pe care o antrenez. In campionatul trecut jucatorii au avut 172 de zile de antrenament in cadrul lotului si nu in cadrul colectivului nostru. Solutie mai daunatoare cred ca nici nu se gasea. Anul acesta am avut in schimb o multime de indisponibilitati. » (…)
SI DIN NOU DESPRE JOCUL ATLETIC
La aceste prime si scurte comentarii in legatura cu finalul campionatului de fotbal credem ca este absolut necesar sa revenim putin asupra acestei notiuni – joc atletic. Faptul ca federatia a insistat atat asupra jocului atletic este cat se poate de normal (…)"

3 comentarii:

Romeo spunea...

asa e cand scrii despre o editie pe care nimeni nu a vazut-o. Ce rost are un proverb romanesc la acest comentariu ? Ploiestenii au fost aproape de locul 1 in 1955, timisorenii nu mai 'miscasera' nimic din 1948. De atunci doar in 2 editii 'studentii' au mai emis pretentii la locul 1: 1958 si 1978. Anul acesta a avut grija Iancu de ei (sau de Dinamo ?).
Timisorenii oricum trebuiau sa joace in campionat si cupa, in acea editie rezultatele le-au permis sa ajunga destul de sus. Desi matematic au fost aproape de locul 1, echipele de pe 4 si 5 nu au urcat mai sus de locul 3.

Mai multe detalii despre editia 1957-58 puteti gasi la http://www.sport365.ro/forum/showthread.php?p=925634#post925634
Rezultatele au fost deosebit de surprinzatoare si la ploiesteni (cu infrangeri acasa) dar si la timisoreni si militari.
Lupta pentru evitarea retrogradarii practic nu a existat, oradenii terminand cu un record negativ de puncte, iar muresenii au ocupat locul 11 in tot returul.

Prahova24hours spunea...

In campionatul asta putem spune ca soarta a fost de partea noastra pentru ca nimeni nu se mai astepta ca Poli sa piarda la Progresul (si la un scor neverosimil). In final campionatul a fost castigat de echipa cu cea mai mare constanta in joc...adica Petrolul!

real plan simple ultras spunea...

@romeo Dupa cum chiar tu mi-ai spus in 58 am avut sansa. Ziarele de atunci dau pe seama tineretii si sesiunii rezultatele slabe ale celor de la Stiinta, dar dupa cum am aratat Petrolul era o echipa tanara. Favorita la titlu, Petrolul a mai fost si in 61 parca, atunci terminand turul pe 1