marți, martie 17, 2009

Anul 1990, Sportul - Petrolul

Desi era o proaspat promovata Petrolul reusea in acel an o calificare in cupa Uefa unde a intalnit-o pe mult mai celebra de atunci Anderlecht.Astazi va aducem un program de meci dinaintea unui meci de campionat dintre Sportul si Petrolul.Tot programul este disponibil, el continand in mare parte articole despre Campionatul Mondial ce urma. Pagina dedicata Petrolului a fost transcrisa si este urmatoarea (citire placuta) :
Regia Fotbalistica
Buletin aparut cu prilejul meciului Sportul Studentesc – Petrolul
Campionatul national ,Divizia A iunie 1990
Divizionarele A vazute dinspre Regie
Petrolul Ploiesti
Daca Dinamo si Steaua aveau locurile 1 si 2 ,sau 2 si 1,rezervate inca inaintea de inceperea campionatului,daca Universitatea Craiova era a treia de « drept »,marile revelatii ale campionatului raman doua proaspat promovate :Petrolul Ploiesti si Politehnica Timisoara,ambele,practic,cu biletele de participare in cupa Uefa in buzunar.Oaspetii de astazi ai Regiei vin,dincolo de soliditatea pozitiei lor in clasament,si cu aureola calificarii in semifinalele Cupei Romaniei,prezenti deci in cuplajul « careului de asi »de pe Stadionul National.
Petrolul de astazi traduce in teren elanul unui public incandescent,de un pitoresc aparte,dar jocul sau isi aduna roadele mai ales dinspre tinuta tactica impusa probabil de antrenorul Virgil Dridea,cel care a stat multa vreme in umbra fratelui sau,Mircea ,dar care pare acum bine argumentat in a transa disputa familiala in ceea ce priveste rezultatele in antrenorat.
Pozitia a patra a ploiestenilor in clasamentul diviziei A coincide cu pozitia in ierarhia liniilor defensive a ariergarzii sale.Nu vrem sa neglijam meritele tuturor componentilor echipei,dar contributia portarului Gheorghe Liliac la pastrarea pasivului la o medie de 1,15 pe meci o consider decisiva.O implinire frumoasa pentru acest baiat modest,in fapt « italianul »Petrolului,singurul « italian » al Petrolului.Liliac parcurge a doua perioada la Ploiesti ,adica a doua perioada a sa de mare forma.Ne bucuram mai ales pentru aceasta a doua perioada a sa fiindca ea reprezinta o adevarata renastere ,dupa ce ,neintregrat total la Steaua ,ar fi vrut sa se retraga,poate in anonimat,ca antrenor la o echipa de juniori din Moldova sa natala.Fotbalul romanesc pastreaza insa un goal-quiper dintre aceia in stare sa castige singuri un meci ,sa inchida, cum se spune ,poarta.
Nu neglijam deci asamblul,Petrolul detine si al patrulea golaveraj,un element de mai mica importanta in modul de intocmire a clasamentului(care prevede ca prim element de departajare rezultatele directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte)dar care reflecta echilibrul dintre compartimentele unei formatii.
Ploiestenii l-au primit cu intelegere inapoi ,dupa « aventura Victoria »,si pe Adrian Ursea,iar jucatorul considerat a fi cel mai bun produs local in ultimii ani a recompensat aceasta primire ,punandu-si amprenta concretizata in tehnicitate asupra jocului echipei.
Cat priveste rezultatele concrete ale Petrolului in campionat,sa remarcam egalul smuls lui Dinamo ( in formula completa),obtinerea a cate trei puncte din 4 in disputele directe cu cele doua contracanditate la pozitile 4 si 5 4-0 si 1-1 cu Poli ;0-0 si 3-2 cu Fcm Brasov.Meciul din Regie a fost de altfel precedat de doua victorii « de top » ale Petrolului : 3-2 la Brasov si 2-1 pe teren propriu cu Universitatea Craiova.
Mihai Popescu –programul de meci

3 comentarii:

real plan simple ultras spunea...

Restul pozelor cu revista in rubrica Petrolul de Aur la Albume Foto

Anonim spunea...

Ce portar a fost Liliac!

Anonim spunea...

Vremuri prea frumoase! A compara cu tot ceea ce se intampla acum - sau, mai bine zis, de cand ambele cluburi au intrat pe mainile unor samsari de fotbalisti! - ar insemna o jignire la adresa unor cluburi celebre si respectate in toata tara. Felicitari, altfel, pentru incercarea generoasa de a reinvia trecutul minunat!