marți, septembrie 22, 2009

Fratii Gusa

Dupa interviul cu Adi Dobre astazi va prezentam si istoria a doi jucatori din echipa pe care acesta a indragit-o cel mai mult. Desi nu sunt la fel de celebrii ca fratii Dridea, fratii Gusa au reusit sa ramana in memoria fanilor petrolisti, poate si din cauza ca acestia sunt prahoveni la origine. Textul si fotografia sunt preluate de pe http://www.ziarulprahova.ro/ si sunt scrise la Coltul amintirilor de catre Constantin DUMITRU . Vezi tot in acest articol si descrierea facut de un prieten mai vechi al blogului, Dragos Trestioreanu...
Ion a fost boemul, "piticul" care alerga pe extremă, pe "Dinamo", la meciul cu Victoria, şi-l facea praf pe bietul Nicuşor Vlad, dând mingea pe lângă el şi depăşindu-l, apoi, prin sprint, pe... zgură! A făcut multe faze memorabile la viaţa lui. Dar asta mi-a rămas întipărită, pe viaţă, în memorie. Poate, pentru că un jucator al unei echipe detestate de aproape toată lumea fusese ridiculizat de Ion al nostru. Al Petrolului! Azi este un simpatic angajat al Chimiei Brazi, cu venituri modeste, dar la fel de bonom ca şi înainte. Ion e un simbol pentru Brazi, care ar trebui sa iasă la pensie de acolo, de lângă Combinat. Chiar nu crede nimeni că ar avea ce să-i invete pe tinerii de azi? De exemplu, cum se face o cursă adevărată, pe extremă!

Paul a fost mereu un lord, seriosul familiei. Mezinul, mai puţin tehnic şi fără fantezie, dar un apărător de netrecut. Nici marele Hagi nu sufla în faţa lui! Dacă nu greşesc, Paul l-a ţinut atât de bine în "Ghencea", odată, încât "Regele" nu a mai rezistat şi l-a lovit fără minge pe petrolist, primind imediat un "roşu"! Marele Hagi, da! A devenit antrenor şi este la fel de modest ca si inainte. Are însă multe să-i înveţe pe copii şi pe tineri. Numai să vrea cineva să-l pună cu adevărat la treabă. De ce nu la noul Petrolul, clubul la care a atins apogeul carierei sale?
Si acum articolul din ziarul Prahova...
Ion si Paul Gusa - doi frati “celebri" din fotbalul judetean

In bogata biografie a fotbalului prahovean exista multe exemple de jucatori-frati. Unele mai putin consacrate, altele trecand granita celebritatii.
Asa, de pilda, au fost, de-a lungul timpului, fratii Dridea, Munteanu, Lazar, Crangasu, Avramescu sau mai nou, fratii Daniel si Cosmin Stoian si foarte multi altii. Amintirea suporterilor prahoveni, din anii ‘80, a ramas atintita asupra celor doi frati, cu un nume putin ciudat, Ion si Paul Gusa, care au evoluat cu succes la formatia fanion a judetului, Petrolul Ploiesti.

Nascuti in localitatea Tinosu, Prahova - cel mare, Ion, la 5 ianuarie 1959, iar cel mic, Paul, la 7 iunie 1963 - ambii au debutat in fotbal la Chimia Brazi, Ion (in anul 1970), iar Paul, patru ani mai tarziu. In primavara anului 1984, au fost transferati de Petrolul Ploiesti, antrenor Petre Dragomir, cu care au debutat in Divizia A.
Primul care si-a facut “botezul" in fotbalul mare, a fost insa mezinul Paul, la 21 februarie 1984, intr-un joc contra echipei Rapid Bucuresti, rezultat 0-1, iar Ion, doua luni mai tarziu (1.04.1984), intr-un joc contra celor de la FC Olt Scornicesti, incheiat la egalitate 1-1.
Cei doi au acumulat pe prima scena, in cei cinci ani de activitate, 182 de jocuri, Paul – 93, iar Ion 89, cel din urma fiind si autorul a 9 goluri marcate pentru “gazarii" ploiesteni in Divizia A.
Din vara lui 1988 drumul celor doi frati se desparte, Ion facand parte din lotul echipei Steaua Mizil, unde in 1990 si-a incheiat activitatea fotbalistica, iar Paul a continuat cariera evoluand la urmatoarele formatii: Prahova Ploiesti (1988-1989 si 1990-1999), CFR Pascani (1989-1990), Conpet Ploiesti (1999-2000), Prahova Argus Ploiesti (2000, tur), AS Ceptura (2001, retur – 2003), Progresul Draganesti (2003-2004), incheindu-si cariera de jucator la Viitorul Gura Vadului, in 2005.

“Paulica" a imbratisat cariera de antrenor in cadrul clubului Conpet Ploiesti, fiind in decursul timpului in care a evoluat pe gazon, cat si in afara acestuia, protagonistul unor intamplari comice, cu un haz aparte. Fiind antrenor la copii si juniori, intr-o dimineata a unei zile de toamna il suna “sefu", spunandu-i ca o sa vina un parinte sa inscrie copilul la grupa sa de juniori si chiar o sa-i dea si o “atentie". Intre timp, la stadion apare un alt parinte, cu bicicleta si cu copilul de mana, dornic de a-si inscrie odrasla pentru a-l face fotbalist.
Antrenorul l-a luat din start, intrebandu-l direct: “Cu ce ai venit?" Omul, uitandu-se mirat, raspunde sec: "cu copilul". “Bine, asta vad, dar cu ce ai venit", se repeta antrenorul, primind un nou raspuns “cu bicicleta". “Vad, si… , spune Paul Gusa, adresand o noua intrebare: “Dar cu ce ai venit?" Surprins ca a primit din nou raspunsul, cu bicicleta si, gandind ca nu acesta este omul recomandat si asteptat, s-a adresat pe un ton si cu o exprimare cum numai “Paulica" o poate face: “Las-ooo dreacu de gard aici si hai sa inscriem copilul".

Paul a facut parte o perioada si din corpul de observatori din cadrul AJF Prahova, dar obisnuit cu succesul, dupa o controversata finala a campionatului judetean de juniori, a fost executat, “la comanda", de catre presedintele Comisiei de Observatori si indepartat din randul oamenilor de fotbal care desfasurau activitate de supraveghere in folosul sportului rege prahovean.

3 comentarii:

Dan Motoran spunea...

Am asistat la debutul lui Ion Gusa pe prima scena fotbalistica. Intr-adevar era un meci disputat la Slatina contra FC Olt-ului. Ion a intrat in repriza a doua si la prima atingere de balon, era sa si inscrie.
Multumesc adminului pentru astfel de articole. Asteptam si altele.

Titel spunea...

In 1984 si eu am fost la acel meci la Slatina . Mi-aduc aminte cu placere de acele vrenuri. Am si o poza drept marturie care este inserata in filmuletul cu istoria PETROLULUI. Eram tineri iar aceste deplasari pe care le faceam cu ocazia meciurilor erau prilej de mare bucurie mai ales cand vedeam cati ploiesteni insoteau echipa .

Alin spunea...

La orice meci mai important in Prahova Paul Gusa este tot timpul prezent tot timpul pus pe sotii glumet este cel care intretine petrecerea. Oricum este o persoana extraordinara