marți, noiembrie 10, 2009

Putere de lupta exemplara

Al doilea meci din cadrul editiei de campionat 89/90 a insemnat pentru Petrolul si prima deplasare, una destul de scurta, la Moreni in fata a doar 8.000 de spectatori.
Chiar daca acum pare imposibil un duel Flacara Moreni - Petrolul in Liga 1, si asta nu datorita situatiei Petrolului, in 1989 Moreniul era o obisnuita cu primul esalon ba chiar si a locurilor fruntase, beneficiind din plin de simpatiile conducerii comuniste. Din pacate sau mai degraba din fericire, Petrolul nu a fost nici o data o echipa a sistemului, asa cum era atunci Flacara, reusind sa isi castige toate cele trei titluri din perioada mai sus amintita pe merit si in urma unui joc care a entuziasmat pe toata lumea, nu doar pe prahoveni!
Mult mai tarziu legaturile noastre cu Moreniul au fost restabilite de un drag conducator, acum simplu actionar, care a decis sa mute echipa acolo, sa o exileze in pofida dorintei suporterilor sai, si binenteles ca pentru o scurta perioada a reusit profitand astfel de lipsa de initiativa a factorilor locali.
Pe de alta parte Moreniul a fost in anii 90 un izvor de talente pentru echipa fanion a orasului Ploiesti. Printre multii jucatori veniti aici, Petrolul se lauda si acum cu echipierii : F. Radulescu si G. Paraschiv, doua mari talente care si-au facut treaba la Petrolul si au ramas cu sufletul alaturi de echipa.

Revenind insa la la jocul din 89 iata reportajul de atunci, cu multumirile de rigoare lui Romeo Ionescu:

Deosebit de activa in teren, luptand cu multa tragere de inima si etaland un bagaj tehnico-tactic remarcabil, Petrolul si-a confirmat debutul bun in actuala editie a Diviziei A obtinand aici o victorie pe care nimeni nu i-o poate contesta. Este adevarat, Flacara a avut mai mult initiativa in joc, a dominat pe asamblul partidei, a avut mai multe faze periculoase de atac, dar localnicii au avut in fata un adversar deosebit de tenace in defensiva si care a dovedit mult curaj in actiunile de contraatac, ceea ce pana la urma a si adus ploiestenilor victoria. Meciul incepe in avantajul gazdelor, care rateaza, in min. 4 prin Vaidean, in min. 14 prin Lala si C. Pana si mai ales in min. 16 cand balonul centrat de D. Sava este reluat, cu capul, in bara. Petrolul se dovedeste indrazneata in contraatacuri, deschide scorul printr-un gol, pe care, in larga masura, i l-a facut cadou D. Sava : in min. 28 acesta greseste pasand lui CATINCA si de la 6 m ploiesteanul impinge mingea in plasa, acesta fiind primul sut la poarta oaspetilor. In min. 35 din nou contraatac ploiestean, dar Greaca suteaza slab si Tene retine.
Dupa pauza, Flacara isi continua dominarea, dar prima mare ocazie de gol a reprizei o are tot Greaca, caruia Tene ii scoate mingea curajos din picior la 8 m de poarta. Reactie dinamica de scurta durata a gazdelor, care dupa doua ocazii in min. 71 si 73, obtinand in min. 74 un penalty in urma faultului in careu comis de Stefan asupra lui Stere. Executa Dragnea si Liliac respinge. Localnicii par marcati psihic de ratarea egalarii si dupa sutul puternic al lui Lazar respins in corner de Tene, oaspetii obtin al doilea gol in min. 89, cand centreaza Hancu si MATEI deviaza balonul care loveste stalpul portii si ricoseaza in plasa.

PETROLUL : LILIAC, POPA, PITULICE, STEFAN, PANAIT, MATEI, MOCANU, LAZAR, GREACA (MIN 81 HANCU), CATINCA (MITICI), BISCA

3 comentarii:

Dragos Trestioreanu spunea...

Imi aduc perfect de bine aminte de acest meci. Am stat undeva pe la tribuna a doua, aproape de peluza din stanga acesteia. Acum, cand ne bucuram ca aducem vreo 2.000 de spectatori pe "Ilie Oana", nu trebuie sa luam peste picior Moreniul ca avea... "numai" 8.000 de oameni pe stadionul sau, atunci. Unul care era o "perla" la vremea aceea. Ba, chiar si in primii ani de dupa '89. Eram aproape un trimis special al saptamanalului "Fotbal plus" si al cotidianului "Sportul romanesc", la Moreni, week-end de week-end, si stiu ce vorbesc. Ca, acum, o fi aratand altfel, ce, al nostru iubit "Ilie Oana" se prezinta mai grozav?! Oricum, "oficiala" este si azi peste a noastra!
Cat priveste partida de atunci, Petrolul avea echipa, in primul rand, dar si un solist de marca: Stefan Matei. Care nu prea marca, asa cum a facut-o la Moreni, cu acela prilej, dar era un "sef de orchestra" remarcabil! Dar, mai ales, inegalabil!

Anonim spunea...

Intr-adevar,Petrolul avea o echipa fantastica atunci,chiar mai buna decat cea care a castigat cupa.Iar Matei este de departe cel mai bun conducator de joc pe care eu l-am vazut la Petrolul.

Prahova24hours spunea...

Citind comentariul domnului Trestioreanu mi-am adus aminte de Matei..ce jucator bun era, unul reprezentativ pentru Petrolul!