sâmbătă, aprilie 11, 2009

Juventus - Geneza

Dupa ce tocmai am parcurs campionatul din 65/66 in care Petrolul reusea al patrulea titlul de campioana, si al treilea din istoria sa la Ploiesti, astazi incepem o noua campanie ce are ca scop prezentarea miscarii fotbalistice ploiestene de pana la 1952 dar si istoria bucuresteana a Petrolului.
Finalul anului 1924 a marcat un eveniment important din biografia fotbalului bucureştean şi românesc. La cumpăna dintre ani, cluburile ROMCOMIT şi Triumf, forţate de considerente financiare, au fuzionat semnând astfel actul de naştere al uneia dintre cele mai puternice echipe bucureştene din perioada interbelică, JUVENTUS. Tradiţia latină cultivată de noul club sportiv era ilustrată şi de emblema acestuia, care evoca istoria oraşului Roma, cu lupoaica alăptându-i pe Romulus şi Remus. Echipa a păstrat culorile fostului club româno-italian (roşu şi albastru) şi a rămas să joace pe arena „ROMCOMIT”, situată pe locul unde este astăzi Facultatea de Drept şi Opera Română până în strada Vasile Pârvan. Pe lângă un foarte cochet şi încăpător stadion de fotbal, baza sportivă mai cuprindea terenuri de tenis şi o sală de scrimă. Evenimentul fuziunii apare menţionat într-un material apărut duminică, 4 ianuarie 1925, în Gazeta Sporturilor, sub titlul: „Juventus – O fuziune senzaţională”. sursa aici

Astazi va prezentam acel articol din 4 ianuarie 1925, exclusiv pe blog . Asadar citire placuta :

"In ultimul moment aflam ca puternicele cluburi bucurestene, de foot-ball-asociatie Triumf si Romcomit au fuzionat sub denumirea de “JUVENTUS”.
Am cautat imediat sa avem o convorbire cu unul din dirigentii cluburilor de mai sus.
In acest scop ne-am adresat d-lui S. Petrovski, care cu amabalitatea-i cunoscuta ne-a raspuns la principalele chestiuni asupra carora nu eram inca pe deplin edificati.
Inclinam a crede ca fuziunea a fost cauzata mai mult de doleantele comune ale cluburilor de mai sus, ambele greu lovite de chestiunea jucatorilor straini. Adunarile generale ale acestor cluburi urmeaza sa se intruneasca cat mai neintarziat pentru a ratifica fuziunea de mai sus. In principiu numele gruparii a fost ales « Juventus ». Culorile sub care vor lupta vor fi acelea ros-albastre, pe motiv ca asociatia Romcomit are un mare stoc de articole de sport in depozit.
Presedintele ar urma sa fie ales d-l Ettore Brunelli iar vice-presedinte d-l S. Petrovici. Restul comitetului va fi alcatuit dintr`un egal numar de membri din fiecare grupare.
In rezumat, clubul ros-negru aduce in noua fuziune un insemnat sport de jucatori romani, 2 echipe inferioare, cap de serie, acela la categoria I-a la doua puncte de leader-ul seriei A. Pe de alta parte Romcomit in afara de moderna-i instalatie, o formidabila echipa pentru matchurile internationale.
Astfel « Juventus » nu va putea in viitor decat sa devie cel mai puternic club local, fireasca consecinta a contopiri a doua puternice echipe cu glorios trecut. Este de sperat ca fuziunea nu va avea tristul epilog, al carului analog din Timisoara (…)"

2 comentarii:

Prahova24hours spunea...

Interesante culori aveam...:)
In alta ordine de idei, la finalul post-ului eu as mai fi precizat faptul ca Juvetus-ul Bucuresti actual n-are nici o legatura cu echipa din perioada interbelica.

real plan simple ultras spunea...

da este specificat si pe wikipedia, si oricum am prezentat Juventusul pana la mutarea de la Ploiesti