vineri, aprilie 24, 2009

Din nou campioni partea a II-a

Asa cum am anuntat Petrolul castiga titlul inainte de ultima etapa, o etapa ce prezenta si un derby, la Bucuresti intr-un Dinamo - Petrolul 2-0. Fara miza pentru Petrolul, rezultatul a contat doar la statistica, desi atunci rivalitatea era foarte mare intre cele doua echipe.
Astazi pentru a termina cu titlurile castigate de ploiesteni, va prezentam un material scris special de Romeo Ionescu pentru blog, in care se prezinta parcursul acelui campionat. Plus alte poze, exclusive pe blog, de la meciul cu Dinamo si din ziarele vremii.

"După ce a câştigat‚ la fotografie’, ediţia 1957-58, Petrolul a câştigat şi ediţia următoare într-o manieră un pic mai relaxată. Campionatul a început la 24 august 1958 şi Jiul, clasată la un punct distanţă de locul 1 cu două luni înainte a fost surclasată la Ploieşti: 3-0. Au marcat Zaharia, Tabarcea şi Bădulescu, dar scorul a fost insuficient ca să ocupăm locul 1. Dinamoviştii au început puternic această ediţie, ia îm primul meci stegarii braşoveni au cedat alb-roşiilor cu 6-0, inaugurând un lung şir de cadouri oferite dinamoviştilor. După 8 etape Dinamo ocupa locul 1 cu 15 puncte, cedând un singur punct Jiului, la o săptămână după ce minerii au fost surclasaţi de ploieşteni. Petroliştii au avut mai multe pe cap în toamna lui 1958, reprezentând decent ţara în Cupa Campionilor Europeni. Sorţii ne-au cuplat cu campionii R.D. Germană, iar primul meci s-a jucat la Aue. Cu siguranţă a fost un meci interesant, terminat cu victoria gazdelor, 4-2, în care Petrolul a condus timp de 18 minute.

Cele trei meciuri Cu Wismut le-au adus ploieştenilor şi două meciuri amânate în campionat, astfel că la 9 noiembrie 1958 Petrolul avea 7 puncte mai puţin decât Dinamo. Diferenţa se va repeta într-un fel, în 1965, când Rapidul a pornit ‘ca din puşcă’, dar găzarii vor recupera incredibil. Rapidiştii şi petroliştii au adus două bile negre la rubrica înfrângeri a lui Dinamo, care a terminat turul cu 17 puncte (din 22 posibile), în timp ce Petrolul a strâns numai 14 puncte. Returul a fost ‘eroic’ pentru elevii lui Ilie Oană, care au început cu 6 victorii consecutive, iar bucureştenii de la CCA şi Dinamo nu au putut face faţă acestui iureş. Odată cucerit locul 1, Petrolul nu l-a mai cedat, la fel ca şi în ediţia anterioară. CCA, supercampioana deceniului (adică campioană în 1951, 1952, 1953, 1956 şi 1960) a fost surclasată la Ploieşti cu 6-1. Costică Toma s-a dovedit mult prea neinspirat la golurile lui Constantinescu (8, 37), Babone (54, 74), Marin Marcel (64) şi Zaharia (82), iar Mircea Dridea nu a jucat.
CCA nu va mai apela la rigla de calcul (cu siguranţă calculatoarele de buzunar erau doar în creierele americane în 1959) pentru a-şi calcula şansele la titlu şi vor ceda în etapa 21, acasă, in faţa Jiului: 1-0, eşec care le va rezerva locul 3, iar Dinamo va obţine o victorie platonică în faţa ploieştenilor, în ultima etapă. Titlul poposeşte a doua oară consecutiv la Ploieşti, dar odată cu acesta apogeul a fost depăşit şi Petrolul şi-a început declinul.
Romeo Ionescu"

3 comentarii:

Prahova24hours spunea...

E haios ca-n aceea perioada cea mai mare rivalitate o aveam cu Dinamo...asa a si castigat Rapidul primul campionat, cand, in ultima etapa disputata la Ploiesti, ai nostri au lasat-o mai moale doar ca sa nu castige Dinamo campionatul.
Acum daca intrebi petrolisti mai vechi o sa-ti raspunda ca cea mai mare rivalitate (istorica) o avem cu Rapidu'. Astia mai tinerii o sa raspunda ca Steaua...in concluzie suntem antibucuresti de fel :)

real plan simple ultras spunea...

Asta Mocanu a declarat, ca in 67 ei au jucat mai moale doar sa nu castige Dinamo, si in schimb rapidistii(la suporteri ma refer) i-au hulit.
Astia suntem, nici lui Virgil Dridea nu ii convenea prin 99 cand antrena Petrolul ca trebuia sa dea meciul celor de la Dinamo, a si spus ca pe vremea lui asa ceva nu se concepea. Dinamo castiga cele mai multe titluri atunci, o sa revin si cu un meci din acel campionat, un CCA - Fcp 1-6

Anonim spunea...

Ce vremuri! Petrolul era campioana si ne stia tot Bucurestiul de firca. Acum ne rugam de toti smecherii, care nu fac decat sa ne fraiereasca, sa ne-o da pe... Astra. Halal!