duminică, octombrie 11, 2009

A mai trecut an ... 12 OCTOMBRIE 1966



In fiecare an astept ziua de 12 octombrie, pe langa faptul ca pe aceasta data a fost protestul "Petrolul e al nostru", nu stiu cati isi mai amintesc de asta, tot pe 12 octombrie Petrolul a obtinut cea mai mare victorie in cupele europene. Chiar daca a contat pentru primul tur al Cupei Campionilor Europeni, Petrolul a invins campioana campioanei mondiale, o echipa cu 5 titulari campioni mondiali en-titre, lucru neagalt de nicio alta formatie.

Am reusit sambata sa stau langa unul dintre creatorii Petrolului de Aur, cel mai tanar antrenor din istorie castigator al titlului national, si acum vorbesc binenteles de dl Cernaianu. A fost secundul lui Ilie Oana, un om pe care l-a respecat foarte mult si de la care a invatat tot atatea. Cernaianu a reusit sa aduca pe Liverpool in Romania cucerind al treilea titlul, iar echipa din Ploiesti a ramas pentru el cea preferata. Asa cum stiti din articolul lui Adi Dobre, el a fost pe la mai toate marile echipe, insa la Ploiesti se simtea ca acasa desi el este din Targu Jiu.

Mitica Munteanu ii spune "Dutule" insa toate generatile de fotbalisti il stiu ca "Dom Profesor"
Cu ajutorul celor doi am reusit sa inteleg ce s-a intamplat de fapt pe 12 octombrie 1966...
"In ziua aceea daca vroiai sa furi ceva din Ploiesti aveai toate sansele, toata lumea era la meci, 30000 in tribuna si 15000 afara asteptand", asa incepe Dom Profesor. S-a jucat pentru public iar calificarea nu a venit din cauza unei greseli umane. Tot dl. Cernaianu povestind ca dupa ceva ani de la greseala aceea (nr neacordarea penaltyului din finalul meciului) s-a intalnit cu celbrul Ivanov, iar acesta i-a marturisit ca s-a luat dupa tusier. Dupa reluari stia ca a gresit dar a tinut sa precizeze ca nu a fost niciodata ceva premeditat. Cred ca este pentru prima data cand aud si aceasta varianta una care este mai plauzibila, dat fiind fair-playul englezesc dar si perioada in care s-a jucat meciul, pentru ca nu-i asa Petrolul a fost campioana fotbalului romantic.

De la Dom`Profesor am trecut la Mitica Munteanu, si acum un monument de modestie. Parca nu vroia sa-si aduca aminte de celebrele pase dintr-o extrema in alta cu fratele sau Anton, si parca nu vroia sa acepte ca erau "brazilieni", si dadea vina pe tehnica sa remarcabila pe faptul ca in tinerete trebuia sa se antreneze pe maidane, cu o minge care mai mult nu era minge, si binenteles ca a avut mereu pe cineva la fel de talentat langa el. A ramas petrolist, si de abia asteapta, la fel ca Dom`Profesor sa revina pe Ilie Oana, un stadion care in opinia ultimului trebuia sa poarte numele lui Tabarcea.

Despre Tabarcea, poate singurul absent remarcabil din victoria cu Liverpool, si asta pentru a murit cu 3 ani mai devreme la doar 26 de ani, Dom`Profesor ne spune ca era un baiat deosebit, sufletul echipei si prieten cu toata lumea. " A murit pe teren, pana in `90 cine a mai fost ca el? Si-a dat viata pentru Petrolul si stadionul trebuia sa-i poarte numele, insa pe vremea aceea nu aveai voie ca stadioanele sa poarte nume de persoane"
Au fost si multe alte subiecte pe care le-am dezbatut, insa de departe cel mai emotionant moment pentru mine a fost atunci cand Mitica Munteanu cu zambetul pe buze mi-a spus : " Ati jucat bine azi, mi-a placut" apoi mi-a facut cu ochiul. "Ati jucat bine" noi toti, echipa si suporterii, iar despre atmosfera de la meci ambii au fost de acord : "Ce suporteri frumosi avem!"

O sa mai povestesc despre acest eveniment si desigur si despre cei doi insa pana atunci sa ne aducem aminte de 12 octombrie 1966, adevaratul motiv pentru care trebuia sa ne bucuram sambata, insa din pacate lumea a uitat, limitandu-se doar la comentarea videoclipurilor cu galeria. Este mare pacat - Petrolul a insemnat in primul rand 2 cupe si 4 campionate si un meci de referinta cu Liverpool, si de abia apoi supoterii si alte meciuri remarcabile. Sa speram ca ne vom aduce aminte si de fostele glorii, si de cei care pe 12 octombrie 2006 au iesit in strada pentru a-si primi Petrolul inapoi!

2 comentarii:

Dragos Trestioreanu spunea...

Bravo, Bogdane! Ne-ai readus in memorie oameni care au insemnat enorm pentru Petrolul! Sa ne bucuram ca-i mai avem printre noi si sa-i respectam si cinstim mereu!

real plan simple ultras spunea...

@ Asa e Dragos, ptr mine a fost o placere ce s-a intamplat inainte si dupa meci, iar modul cum au privit cei doi suporterii parca m-a facut si mai mult mandru de Petrolul, desi marile rezultate au fost ale lor!