joi, august 13, 2009

De sambata spre promovare...

Desi nu cred, anul acesta poate reprezenta renasterea Petrolului. Ma refer aici la anul competitional, un an in care putem avea de toate, un an la sfarsitul caruia putem beneficia de o decizie importanta, poate chiar istorica, si anume plecarea definitiva a Petromului. Pana atunci eu unul sper ca echipa sa joace in spiritul Petrolului, sa se lupte pentru fiecare sansa, pentru ca , spun eu, nivelul in B nu e chiar atat de ridicat. Ultima promovare a fost in 2003 dupa aproximativ 13 ani in prima liga. Daca de ultima promovare se cam stie tot astazi propun sa revedem si articolul din Scanteia din 89 in care o tara intreaga era anuntata ca Petrolul a promovat!
Petrolul Ploieşti, Jiul Petroşani şi "Poli" Timişoara au promovat în Divizia A
De Daniel Stan
"Eşalonul secund a avut dintotdeauna farmecul lui. Poveştile susţin că au existat câteva echipe care nu şi-au dorit să promoveze pe prima scenă. Este vorba despre Metalul Bucureşti şi Gloria Bistriţa, însă ultima a făcut în cele din urmă pasul cel mare în primăvara anului 1990. Dar până atunci, la finele sezonului 1988-1989, la capătul unor dispute strânse, în Divizia A, din cele trei serii, au urcat Petrolul Ploieşti, Jiul Petroşani şi Politehnica Timişoara.
În Seria I, ploieştenii au avut opoziţie din partea Progresului Brăila până spre final, însă s-au impus în cele din urmă. Retrogradate au fost FEPA 74 Bârlad, ASA Câmpulung Moldovenesc şi Delta Tulcea, ultima reuşind totuşi, după 20 de ani, să revină în prim-planul fotbalului românesc, după ce a vândut locul promovabil Ceahlăului Piatra Neamţ. Despre nemţeni, aceştia încă nu visau la Divizia A, iar "Pinalty" Gheorghe Ştefan, fost patron al echipei şi actual primar al oraşului, încă nu se gândea la fotbal.
Dintre divizionarele secunde de la finalul acestui sezon, în prezent nu se mai regăsesc "pe hartă" multe nume, printre care Metalul Mija, Metalurgistul Slatina, ICIM Braşov, Electromureş Târgu-Mureş, Electropu­tere Craiova, ulterior prim divizonară, Steaua Mizil, CFR Paşcani, Siretul Paşcani, Prahova Ploieşti, FEPA 74 Bârlad, ASA Câmpulung Moldovenesc, Paroşeni Vulcan, Gloria Reşiţa şi Dacia Piteşti. "
Ce a urmat pentru Petrolul in primul an de Divizia A se stie foarte bine, semifinala de cupa pierduta in fata Stelei cu 3-0 si locul 4 in campionat, un loc ce o obliga pe formatia ploiesteana sa dispute o dubla mansa cu Anderlecht. In aceeasi nota de nostalgie iata si imaginile de pe youtube cu acel meci:

Un comentariu:

Prahova24hours spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.