vineri, august 21, 2009

Promovarea din 89


Acum 20 de ani, Petrolul reusea sa revina in Divizia A dupa o pauza de doar un an. Ce a urmat a fost poate o renastere a perioadei de glorie, din primul an echipa se califica in Uefa si urma o dubla mansa cu Anderlecht, pentru ca 6 ani mai tarziu Petrolul sa cucereasca, ceea ce a fost pentru mult timp, ultimul trofeu al provinciei.
Astazi pe blog prezentam reportajul facut de Constantin Alexe in revista Sportul in anul 1989. Pentru cei care vor citi textul integral si nu se vor opri doar la poze, veti putea observa ca echipele partidului erau de altfel si in top 5-ul Romaniei, iar Petrolului ii era anulata perioada juventina. Pentru ca doar prezentand promovarile putem motiva actuala echipa spre acelasi rezultat, iata articolul integral:
"In cei 37 de ani de existenta (nr comunistii au facut uitata perioada Juventusului ), Petrolul Ploiesti si-a facut un nume de prestigiu in fotbalul nostru. Pe cartea sa de vizita sunt inscrise trei titluri de campiona (nr sunt 4 cu cel al Juventusului) ( 1957 – 58, 1958 – 59 si 1965 – 66), o Cupa a Romaniei, iar amintirea unei partide din Cupa Campionilor Europeni, cu Liverpool, in toamna lui 1966, cand Petrolul a invins cu 3-1 pe campioana Angliei, n-a palit nici azi, finca a fost, sigur, un meci de referinta pentru echipa ploiesteana. Cand poposesti la Petrolul de azi, nu se poate sa nu-ti amintesti de pleiada de excelenti fotbalisti care au jucat aici, majoritatea formati “in curtea clubului” sau la echipele de pe meleagurile prahovene, pana nu demult un adevarat rezervor de talente.
Dar anii au trecut. “Suprematia fotbalului romanesc” s-a mutat pentru o vreme la Craiova, iar de vreo zece ani, in Capitala. Petrolul, si nu numai Petrolul, a intrat in pluton, momentele de satisfactii alternand cu altele mai putin placute. Ca si in editia 1984 – 85, dupa doua apreciabile clasati in Divizia A (locurile 8 si 9), anul trecut, Petrolul a trebuit sa joace in esalonul secund, desi are in palmares 759 de partide in Divizia A, adica aproape 30 de editii. Dar ca si cum patru ani, clubul ploiestean si-a strans randurile, a gasit forta si taria sa invinga socul retrogradarii si sa revina in “A” doar dupa un an.
Promovarea Petrolului, prezenta in seria I a Diviziei B, n-a fost pusa la indoiala decat vreo cateva etape de la inceputul intrecerii. La sfarsitul turului, Petrolul cu 25 de puncte, avea cu 3 mai mult decat Gloria buzau si 4 fata de Poli Iasi, iar golaverajul sau, 28 – 8, vorbea de excelenta linie defensiva.
Returul campionatului avea sa arate pe Petrolul ca un lider autoritar, confirmat la sfarsitul intrecereii de cele 8 puncte avans fata de Progresul Braila si Unirea Focsani. Promovarea fusese asigurata si, dupa doar un an, o fosta campioana, spre satisfactia numerosilor sai suporteri, revenea in primul esalon. Deci, cum ne spunea si antrenorul principal, Virgil Dridea, aflat pentru prima oara in aceasta calitate la echipa care l-a format si lansat ca jucator, principalul obiectiv, promovarea, a fost realizat.
Se stie insa ca pretentile in Divizia sunt mult mai mari si si-au facut eforturi pentru imbunatatiri in componenta lotului si in jocul echipei, pentru ca aceasta sa devina cu adevarat competitiva si sa ajunga, prin posibilitatile si puterile ei, o statornica divizionara A. Petrolul n-a facut transferuri spectaculoase. S-a inapoiat portarul Liliac, care a readus in echipa plusul de siguranta. La Moreni, de pilda, unde Petrolul a furnizat o mare surpriza, Liliac a aparat un penalty si a mai scos o minge de gol, de langa bara. Vorba lui Virgil Dridea: “Ce mai trebuie sa faca un portar?”. Numele noi ale ploiestenilor mai sunt Basca, atacantul care a jucat si in returul din Divizia B, apoi Matei, venit de la CFR Pascani, bucurestean de origine, crescut la Metalul Bucuresti, un mijlocas care promite mult, Goran, fiul fostului jucator de la Brasov, prahovean din tata-n fiu, fundas central, si Lucian Popescu. In rest cunostinte mai vechi, Stefan, Pitulice, Oct . Grigore (care, din vara, a devenit inginer absolvind cu succes institutul de Petrol…
… Am poposit la echipa prahoveana pentru reportajul de fata in pauza de campionat, dupa ce Petrolul castigase la Moreni. Am vazut-o la antrenament si am remarcat disciplina si harnicia care stau la baza frumosului start.
“ Mizam pe acelasi mare travaliu in teren, spunea antrenorul Dridea, dar sunt necesare imbunatatiri la capitolul tehnico-tactic. Publicul a vazut ca echipa a inceput sa joace ceva fotbal, iar cei nou veniti, cu tehnicitatea lor, pot contribui la progresul asteptat.”

Un comentariu:

Prahova24hours spunea...

Am avut echipa buna in aceea perioada!