marți, mai 26, 2009

O preluare ce nu vine Cauze si efecte

Pentru ca ne apropriem vertiginos de data stabilita de preamaretul edil, care astazi conform celor de la www.doarpetrolul.ro a reusit sa il faca pe Vivi sa mearga in Bulgaria in loc de sediul Primariei, am decis sa readuc la suprafata, odata in plus, evenimentele din 2003.
Ei bine pe 11.06.2003 o tara intreaga afla vestea cea mare, o veste pe care noi ne rugam, pentru ca de atat suntem capabili,sa vina pe 4 iunie, vestea ca : „Petrolul a ramas fara... Petrom!”

Presedintele onorific al clubului Petrolul, Liviu Luca, a anuntat ca Petrom isi va retrage sprijinul financiar acordat gruparii- fanion a Ploiestiului. "Ne-am saturat sa fim injurati de galerie pe banii nostri", a spus Luca, acesta dezvaluind faptul ca a dorit sa renunte la a mai investi in gruparea-fanion a Ploiestiului si in urma cu un an, ba chiar si in 1995, dupa ce echipa reusise castigarea Cupei Romaniei. "Nu ne-am retras acum un an pentru ca era o datorie de onoare sa aducem din nou echipa in Divizia A! Asa nu se mai poate spune ca nu am tinut la aceasta formatie", a adaugat boss-ul de la SNP Petrom. Frumos nu? Iata ca dupa 6 ani s-ar putea sa se tina si de cuvant, desi eu sunt sigur ca vor reveni la aceasta echipa intr-un viitor destul de scurt.

In 2003 asadar scapam de Petrom, ce solutii erau atunci? Unde erau petrolistii bogati care nu aveau loc de Petrom atata timp. „Din acest moment, soarta Petrolului se afla in mainile tuturor, dar, de fapt, nu este in mana nimanui! Petrom este dispus sa negocieze cu orice investitor serios, cu orice partid, sau cu autoritatile locale, cei care sunt interesati de a prelua echipa urmand sa aleaga dintre cele trei variante puse la dispozitie de Luca: "Suntem dispusi sa dam echipa in franciza, sa o vindem, sau sa ne asociem cu cei interesati. Nu vrem sa facem o afacere din aceasta renuntare si oricare investitor care va dori sa vina se va convinge de acest lucru. S-a spus ca ne-am imbogatit din fotbal! Sa vina si altii si sa se umple si ei de bani!", a conchis Luca.

Sigurul sector care se va bucura in continuare de banii Petrom este Centrul de Copii si Juniori. La fel, bazele sportive ce apartin clubului vor fi intretinute in continuare. Luca a spus ca nu-i pare rau pentru aceasta decizie si ca este hotarat ca in loc sa cheltuiasca un milion de dolari pentru o divizionara A, mai bine infiinteaza o cantina pentru saraci sau un spital! In aceste conditii, se poate spune ca viitorul Petrolului este incert. Asta pentru ca, daca nu se va gasi cat mai repede un investitor dispus sa puna la bataie o suma de aproximativ un milion de dolari, "lupii galbeni" nu vor putea sa joace in Divizia A!”

Ei bine nici nu aparea bine stirea ca Petrom nu mai vrea sa sponsorizeze Petrolul si hop!o echipa retrogradata se oferi sa-i cumpere locul, ceea ce s-a si intamplat de altfel, si aici vorbim de Otelul Galati, o formatie care joaca in continuare pe locul Petrolului.
„Daca in ceea ce priveste renuntarea Petromului lucrurile sunt clare, au inceput supozitiile privind posibilii noi investitori la Petrolul. Cum Primaria a anuntat ca nu sunt bani, o varianta, vehiculata in ultimul timp, ar fi aceea conform careia Dinu Patriciu s-ar arata interesat sa preia echipa- fanion a orasului "aurului negru". Prin Ploiesti se mai vorbeste de niste italieni, veniti pe filiera Angelo Gandolfi, sau de cativa oameni de afaceri locali, uniti in cuget si simtiri de catre Consiliul Judetean. Ultima versiune, care provoaca fiori suporterilor "galben-albastrilor", este aceea a vanzarii locului in Divizia A. Printre posibilii interesati ar fi, se pare, Otelul Galati!”

Iata ca la 1 iulie, adica la aproape o luna de la acel anunt nu s-a gasit nimeni care sa vina la Ploiesti, ziarele dand din nou o veste soc : Petrolul, la un pas de desfiintare!

„Ceea ce parea la un moment dat o gluma s-a transformat in realitate! Ieri, reprezentantul FSNI Petrom din staff-ul administrativ al clubului Petrolul Ploiesti, Florin Bercea, a anuntat, oficial, ca sindicatele independente din cadrul acestei companii petroliere isi retrage sprijinul financiar acordat echipei de fotbal fanion a orasului "aurului negru". Bercea s-a prezentat la ora 11.00 la Stadionul "Ilie Oana" si, dupa ce i-a anuntat pe jucatori ca le doreste multa bafta si succes in prima liga, a precizat ca nu mai finanteaza formatia "galben-albastra". In acest context, tuturor salariatilor acestei grupari prahovene le vor inceta contractele de munca la 1 iulie! Astfel, fotbalistii, antrenorii, conducatorii si restul personalului care functiona la Petrolul si-au dat seama, cu stupoare, ca au ramas, practic, pe drumuri! "Vorbiti cu cine doriti, eu nu am ce sa mai spun in situatia asta", a declarat antrenorul "lupilor", Octavian Grigore, in timp ce "secundul" sau, Nicu Lazar, a banguit, printre lacrimi: "N-am crezut in viata mea ca o sa se ajunga pana aici!". Fotbalistii au navalit in biroul directorului executiv, Eugeniu Goicea, pentru a cere hartii prin care sa li se dea voie sa se pregateasca cu alte echipe, dar oficialul clubului a refuzat, pe moment, sa elibereze aceste acte, el batand in retragere si declarand ca, incepand de ieri, este doar un umil sef al... centrului de copii si juniori!? Primii plecati au fost Fodor si Bokor, ei intorcandu-se la FC Sfantu Gheorghe, din cauza ca Petrolul nu a achitat gruparii ardelene banii pe transferul celor doi fotbalisti. Chiar daca Grigore si-a anuntat elevii ca, astazi, de la ora 10.00, va efectua un antrenament, nu se stie cati dintre jucatori ii vor asculta indemnul. Asta pentru ca preconizatul cantonament de la Crangu lui Bot nu mai este de actualitate, personalul de aici preferand sa inchida portile si sa-i lase fara adapost pe fotbalistii din afara judetului, cazati aici! In aceste conditii, se poate spune ca una dintre cele mai titrate formatii din Romania este la un pas de desfiintare. Prin Ploiesti, toata lumea se intreaba retoric, parca: "Cine mai poate salva Petrolul?".”

Pai nimeni, pentru ca timp de 6 ani, in afara de suporterii adevarati nimeni nu a miscat nimic ! Suporterii au iesit in strada atunci, dand nastere stramosului protestului Petrolul e al nostru. „Nemultumiti de faptul ca echipa lor favorita a ajuns obiect de targuiala, fanii Petrolului vor iesi in strada. Ei au solicitat, ieri, Primariei o autorizatie pentru un mars, programat miercuri dupa-amiaza sau joi. Cererea va fi aprobata, la miting urmand a participa, pe langa suporterii echipei, fostele glorii ale Petrolului si, probabil, actualii componenti ai lotului.”

Singurul lucru bun facut in aceasta perioada este demersul lui Mircea Dridea cel care inregistreaza la Osim Petrolul 52, in rest nimeni nu avea nici un plan.

„Tot ieri, sapte foste glorii ale Petrolului au trimis o scrisoare deschisa catre autoritatile locale, catre FSLI Petrom si catre toti suporterii echipei, in care cer sprijinul pentru sustinerea gruparii-fanion a orasului "aurului negru". Pe lista figureaza numele fratilor Dridea, Mircea si Virgil, Mihai Mocanu, Alexandru Fronea, Mihai Ionescu, Eduard Iuhasz si Petre Dragomir. In mesajul acestora se precizeaza foarte clar: "FC Petrolul nu poate face obiectul unei tranzactii, nu poate fi anexa unui alt club si nu poate deveni proprietatea unei persoane sau al unui grup de interese". Tinand cont de valul de simpatie existent in judet fata de clubul "galben-albastru", oficialitatile locale l-au invitat, astazi, la discutii, pe presedintele FSLI Petrom, Liviu Luca, pentru a vedea in ce termeni se va definitiva planul de ajutorare a echipei. Asta, pentru ca nu s-a precizat, pana in acest moment, care este pretul exact al cedarii catre autoritatile locale a echipei (club si jucatori), chiar daca prin Ploiesti se vorbeste de circa un milion de euro.”

Ei bine clubul este vandut pentru 500.000 de euro Otelului, desi suma adevarata vehiculata era de 2 mil, iar lupii ies in strada.
„Proteste de strada la Ploiesti impotriva vanzarii locului in "A"!

Prima divizie a tarii tinde sa devina o "casta" privilegiata, in care, cu greu, mai pot patrunde "amaratele" din ligile inferioare. Iar daca, totusi, acestea reusesc sa se aseze la masa bogatilor, ele sunt repede "usuite" spre subsolul clasamentului, pentru a reveni cat mai repede posibil acolo unde se considera ca le este locul. Si uite asa, in ultimii ani, in Divizia A aproape ca nu s-au mai intalnit echipe noi, "nucleul" de baza fiind deja constituit. Celebru este cazul mentinerii artificiale in prim-plan a unui FCM Bacau cu dare de mana, in locul "negustoresei" FC Baia Mare. Acelasi lucru se incearca si in aceste zile, Otelul Galati "alergand", cu un milion de dolari in geanta, sa gaseasca intelegere la staff-ul administrativ al Petrolului Ploiesti sau, mai bine zis, la ceea ce a mai ramas din el. Lucrurile sunt ca si aranjate, o posibila sensibilizare a factorilor de decizie din orasul "aurului negru" fiind putin probabila. Regretabil este ca s-a ajuns pana acolo, incat si una dintre cele sapte mari si late campioane ale Romaniei, care mai exista in acest moment in tara, isi pune la mezat locul, pentru ca nimeni nu vrea sa-i intinda o mana de ajutor. Practic, prin pierderea Petrolului, Ploiestiul fotbalistic va "disparea" de pe harta, Astra, cealalta reprezentanta a urbei in prima liga, neputand decat sa inflameze si mai mult starea de tensiune dintre suporterii lasati fara echipa si cei putini ai gruparii din cartierul 9 Mai! O alta napastuita a sortii este Apullum Alba Iulia. Promovata cu surle si tobe pentru prima oara in istoria ei in Divizia A, gruparea din orasul Marii Uniri s-a trezit la crunta realitate: nu are bani pentru esalonul superior in care si-a castigat dreptul sa activeze. Jucatorii au refuzat, zile bune, sa intre in cantonament si, cu toate ca presedintele Viorel Malusel s-a imprumutat de bani ca sa le inchida gura nemultumitilor, situatia este, in continuare, incerta. Pe fir a intrat imediat Gaz Metan Medias, formatie ce a mai cochetat cu prima liga si care asteapta acum la cotitura ca factorii locali din Alba Iulia sa dea din umeri a neputinta, pentru a "ataca" decisiv problema "rocadei". Nici la ultima sosita in Divizia A, FC Oradea, lucrurile nu stau prea bine. Anuntatele implicari cu fonduri ale consiliilor locale si judetene se cam lasa asteptate, fapt ce a facut ca o parte din fotbalistii pregatiti de Ionut Popa sa inceapa deja sa tatoneze terenul, in vederea unui transfer la o alta echipa. Astfel, dintr-un foc, problema celor trei viitoare retrogradate a fost rapid rezolvata, chiar in conditiile in care Petrolul, Apullum si FC Oradea se vor putea prezenta, totusi, la startul intrecerii. Asta pentru ca este greu de crezut ca ele sau inlocuitoarele lor (Otelul, Gaz Metan si, se pare, "Poli" Unirea Iasi) vor avea forta necesara sa se ia la "tranta" cu "sacalii" Diviziei A. Iar daca ne gandim la faptul ca o alta relativ nou-sosita in primul esalon, "Poli" AEK Timisoara, este pe marginea prapastiei, situatia devine de-a dreptul dramatica!
In alta ordine de idei, vineri spre seara, clubul Petrolul Ploiesti a fost tinta asaltului suporterilor dezamagiti de faptul ca mai-marii clubului au hotarat vanzarea locului in Divizia A.”

S-a facut o fuziune, o fuziune care a stranit urmatoarea reactie atunci din partea suporterilor.

„Asocierea dintre Petrolul si Astra nu a avut darul de a linisti apele in Ploiesti, dimpotriva. Afland de intentia patronilor noii reprezentante a orasului in Divizia A de a mentine in titulatura si numele de Astra, suporterii "lupilor" au decretat ca Petrolul a "murit", ei hotarand, chiar, sa poarte banderole negre in semn de protest fata de decizia luata de autoritatile locale si judetene! Dar cea mai grea lovitura pe care putea sa o primeasca prim-divizionara ploiesteana a fost receptionata, ieri, cu ocazia depunerii la DTSJ a certificatului de identitate sportiva pentru gruparea Petrolul '52 Ploiesti! Avand de partea sa toate fostele glorii ale Petrolului, in frunte cu Mircea Dridea, aceasta echipa a fost imediat infiata si de catre membrii galeriei "lupilor galbeni", care au anuntat ca o vor sustine neconditionat. "Petrolul nu inseamna Todoran si restul jucatorilor care au retrogradat-o in Divizia B, ci o intreaga istorie, ce nu poate fi "ingropata" de anumite persoane", au declarat reprezentantii galeriei. Nici Mircea Dridea nu s-a lasat mai prejos, el precizand: "Nu contestam decizia economica, politica sau sportiva luata, dar noi, care am petrecut pana la 40 de ani la Petrolul, vrem sa pastram, sa conservam si sa dezvoltam patrimoniul acestei echipe! Ne consideram tradati si nu suntem de acord ca actuala structura sa preia patrimoniul acestei echipe!".”

Pentru cei care au avut rabdarea de a citi tot acest articol, in final vreau sa pun si eu o intrebare : Ce inseamna neconditionat, daca noi la primul meci am fost pe Astra si ne-am trezit de abia dupa bataia de la Giurgiu, ce caractere suntem de fapt?

2 comentarii:

R spunea...

la noi orice om care face ceva vizibil trebuie terfelit de altii. V-ati gandit vreun moment ca Luca asigura banii necesari echipei si fara bani nici in liga a II-a nu ar avea echipa loc ? Astra retrograda acum vreo 4 ani din B la mustata, desi patronul lor nu mai era un ageamiu sau sarantoc. Luca a tinut echipa asta asa cum a considerat necesar. Drept multumire a fost huiduit. Asta este recunostinta in Romania. Nu-l iubesc pe Luca si nici pe Calota, dar primarul care a reamenajat centrul orasului este intrecut la alegeri de un putoi de care nimeni nu a mai auzit (acel Sava). Si atunci ce vreti de la Luca, sa va multumeasca pentru ce ? Sau a demonstrat Volosevici ca face mai mult decat Calota (indiferent pe firma caruia s-a inregistrat profitul). Cazul nu este singular in tara noastra si continuand asa nimeni nu va mai face nimic. Asta ne dorim ? Echipa sa fie condusa de cativa tineri fara prea multi bani in buzunar, cand in finala ligii campionilor ajungi cu bugete de 300 milioane de euro ? Continuati asa, sa fiti manipulati de nenorocitii din umbra si veti vedea peste 20-30 de ani ce ati realizat si ce ati fi putut realiza. Cu huiduieli nu convingi pe cineva sa faca ceva bun.

Prahova24hours spunea...

Numai prin reabilitarea echipei din Liga a IV-a ne putem spala pacatele...fapt care sunt mai mult ca sigur ca nu se doreste si nu se va intampla!