duminică, iunie 27, 2010

Anul 1952

In 1952 echipa este mutata la Ploiesti, acolo unde dupa an in care va purta numele de Flacare, va retrograde desi a reusit sase victorii, cu doua mai multe decat ocupanta primului loc care asigura salvarea de la retrogradare.

Prima etapa este
  in deplasare la Timisoara acolo unde Flacare pierde, insa pe 23 martie 1952, Flacara Ploiesti isi disputa primul meci oficial pe teren propriu, o infrangere, in fata celor de la Oradea. Urmeaza inca o deplasare si primul egal, un start foarte slab insa pentru o echipa de calibrul fostului Juventus.
Inca un meci acasa si victoria parea ca nu mai avea sa vina pentru „noii” ploiesteni. De remarcat ca in etapa a patra Flacara infrunta CCA reusind sa piarda din nou la limita. De fapt in afara de prima etapa Flacara reuseste sa inscrie in fiecare meci, si sa piarda de fiecare data doar la un gol.


In etapa a cincea vine si prima victorie, una chiar in deplasare, in fata celor de Dinamo Orasul Stalin, pe 13 aprilie, scor 2-3.
Dinamo Orasul Stalin - Flacara Ploesti 2-3 (0-1)
[...] in fata a 7000 de spectatori, s`a disputat azi matchul dintre echipele Dinamo din localitate si Flacara Ploesti. Victoria a revenit echipei Flacara cu 3-2. Jocul a fost de factura tehnica foarte scazuta, jucatorii celor doua echipe facand numeroase greseli. In prima repriza, Dinamo a dominat mai mult, dar apararea echipei Flacara s`a comportat bine. Primul gol a fost inscris in min. 2 de Badulescu, care a reluat cu capul la o lovitura de colt executata de Fatu.


Trei minute dupa inceputul reprizei secunde, tot Badulescu, primind o pasa de la Titi Popescu, urca scorul la 2-0. In min.56 Florea trage in bara. Dinamovistii au o perioada de dominare la capatul careia Scortan inscrie cu capul reluand balonul ricosat din bara la un shot al lui Boitos. Nu trec 2 min si Titi Popescu la o centrare de la Iordache, reia cu capul in plasa: 3-1. In min.75
Sarbu centreaza lui Boitos si acesta inscrie reducand handicapul....
Raportul de cornere 6-1 pentru Dinamo Orasul Stalin
Clasamentul (poza 1) arata o Flacara ce parea ca poate sa se salveze de la retrogradare, chiar cu sanse daca luam in calcul faptul ca singura victorie de pana acum este chiar in fata celor de Brasov (Dinamo Orasul Stalin) prima echipa salvata la sfarsitul sezonului.

Turul de campionat este in mare la fel ca si startul de sezon, ezitant. In pauza dintre tur si retur, lucrurile se schimba totusi, Ilie Oana vine ca principal si incearca sa salveze echipa de la retrogradare. Probabil fanii de atunci au crezut ca esecul acestuia este atribuit si faptului ca echipa tocmai a suferit o tranzitie din capitala in provincie, iar jucatorii nu erau obisnuiti cu terenul.
Mihai Flamaropol (cel care poarta numele patinuarului national din Bucuresti) si Titi Popescu erau vedetele echipei, iar adevaratul motiv al retrogradarii Ploiestului este scos la iveala aproape dupa 40 de ani, descoperit de presa centrala intr-o nota informativa a fostului lider comunist, Nicolae Ceausescu:

Tov. Petrescu: Dar Titi Popescu, Flamaropol şi ceilalţi jucători de la Flacăra Ploieşti, cine i-a luat, cine a distrus echipa Flacăra?


Tov. Ceauşescu: Este adevărat că am făcut o prostie când am distrus echipa Flacăra Ploieşti. Pe Flamaropol nu-l întrebuinţăm şi îl dăm afară.


Asadar in 1952, Flacara retrogradeaza pentru a reveni dupa doar un singur an in Divizia A, iar din 1954 pana in 1956 reuseste sa se impuna ca o formatie puternica, pentru ca in doar 4 ani de la promovare se castige primul titlul la Ploiesti.
Dar pana atunci sa nu uitam de 1952, un an de referinta chiar daca echipa a retrogradat, nu din cauze sportive asa cum am scris si mai sus, a reusit o finala de cupa chiar in fata celor de la CCA. Victoria evidenta a celor CCA 2-0 a incheiat un sezon destul de bun avand in vedere situatia in care a fost pusa sa joace.

Niciun comentariu: