vineri, aprilie 23, 2010

105 de ani de la nasterea lui Raffinsky

Asa cum am obisnuit cititorii, astazi prezentam inca un articol in premiera despre unul dintre simbolurile echipei noastre. Omul record, sau jucatorul emblema pentru fostul Juventus, actual Petrolul, Ladislau Raffinsky ar fi implinit astazi 105 ani. S-a nascut in Ungaria insa a jucat pentru nationala Romaniei, si a castigat impreuna cu Juventus primul titlul de campioana al formatiei.
Tot pentru nationala Romaniei a reusit un singur gol, fiind insa cel mai folosit jucator la cel de-al doilea campionat mondial la care a participat si Romania.
Sub tricoul Juventusului, Raffinsky a reusit sa marcheze cele mai multe goluri intr-o partida oficiala in campionatul romanesc, 10 la numar. Este un record pe care Petrolul il pastreaza si acum si poate de aceea Raffinsky a intrat de mult in cartea de aur a echipei, facand parte din prima generatie de aur a formatiei care mai tarziu se va muta la Ploiesti.
Ladislau Raffinsky a început să joace fotbal în anul 1924, la o formaţie mai puţin cunoscută a oraşului Timişoara, numită Unirea. După un singur an petrecut la Unirea Timişoara, a ajuns la Clubul Atletic Timişoara, pentru care a evoluat timp de doi ani, mai exact până în 1927.
În 1927 a ajuns la echipa-fanion a României în acea vreme, Chinezul Timişoara. Dar venirea lui Raffinsky s-a petrecut într-un moment neplăcut pentru Chinezul, care a intrat în cele din urmă într-o criză financiară şi a ratat pentru prima oară titlul de campioană a României, după ce câştigase şase titluri consecutive.
Până la urmă, Raffinsky a părăsit formaţia timişoreană în 1929, împreună cu colegul său, Emerich Vogl, pentru a se transfera în Bucureşti, la formaţia Juventus, care se anunţa favorită pentru câştigarea titlului de campioană în sezonul 1929-1930, după aducerea unor fotbalişti foarte buni, printre care şi cei doi.
Raffinsky a reuşit o serie de meciuri excelente, culminând cu acel meci împotriva Daciei Unirea Brăila în cadrul căruia a marcat de nu mai puţin de 10 ori, iar Juventus Bucureşti a devenit campioana României, Raffinsky adăugându-şi primul titlu de campion în palmares.
Spre deosebire de prietenul său, Emerich Vogl, Raffinsky va părăsi Juventus-ul în 1931, pentru a se întoarce la noua formaţie-fanion a oraşului în care a început să joace fotbal, Ripensia Timişoara. La Ripensia a evoluat timp de doi ani, adăugându-şi la palmares un nou titlu de campion al României, iar destinaţia sa a fost Cehoslovacia, unde a jucat la SK Zidenice, aşa cum se numea pe atunci clubul 1.FC Brno.
În 1935, Raffinsky se întoarce la Bucureşti, dar nu la Juventus, ci la una din rivalele bucureştene ale acestei formaţii, Rapid Bucureşti. Alături de Rapid, Raffinsky va reuşi să îşi adauge la palmares încă trei trofee, mai exact trei Cupe ale României.
În anul 1939, Raffinsky a fost arestat, alături de colegii săi Iuliu Baratky, Ştefan Auer şi Ionică Bogdan, după finala Cupei României câştigată în faţa celor de la Venus Bucureşti, motivul fiind simplu : prefectul Bucureştiului şi ministrul de externe al României din acea vreme, Gabriel Marinescu, cel care ordonase arestarea celor patru, era patronul lui Venus şi era foarte supărat datorită pierderii acestei finale.
Până la urmă, datorită unui scandal imens iniţiat de presă, cei patru au fost eliberaţi, iar Gabriel Marinescu a fost arestat şi, până la urmă, executat în anul 1940. Tot în acest an Raffinsky se retrăgea din activitatea de fotbalist profesionist.
sursa aici


Din pacate asa cum am spus inca de la inceput Raffinsky ar fi implinit astazi 105 ani, din pacate el a murit la 31 iulie 1981 la Cluj. Desi poate cam tarziu un gand acolo sus catre acest mare jucator din partea noastra dar si sper a tuturor petrolisitilor, pentru ca indiferent de circumstante nu ne-am uitat niciodata idolii si glorile!

Un comentariu:

Anonim spunea...

De la Titel.

Felicitari Comi !
Ca de obicei ne rasfeti cu savuroase comentarii despre trecutul indepartat al originii noastre .Cat de bogati spiritual suntem avand bazele acestei istorii vechi de 86 ani si cat de norocosi ar trebui sa afirmam ca suntem, avand asa suporteri ca tine care nu lasa sa treaca neobservat nici un detaliu remarcant din istoria noastra . Inca o data ,ai aprecierile si stima mea pentru munca depusa .
Felicitari !!