marți, iulie 21, 2009

1963 - Prima Cupa


Petrolul are in palmaresul sau doar doua Cupe ale Romaniei. Numarul lor putea fi imbunatit doar cu unu, insa acestia au pierdut o finala contra CCA-ului in 1952. La fix 46 de ani de la castigarea primei cupe, blogul Rpsu va aduce cronica acelui frumos meci terminat cu un 6-1 pentru Petrolul contra Sidelurgistului. Daca in 95 Petrolul juca contra mafiei, in 1963 Petrolul incepea jocul in 10, soarta eliminandu-l prea repede pe marele petrolist Constantin Tabarcea, cel care si-a dat viata pentru Petrolul, murind dupa cum bine stim pe terenul de fotbal, pe terenul pe care Primaria vrea sa reinvieze un Petrolul cu actionariat petromist, pe un teren care ar trebui in noiembrie sa dispuna de noi tribuna la standardele Uefa.

Asadar cronica meciul cu multumirile pentru material prietenului Romeo Ionescu. Sper ca toti petrolistii si-au adus aminte astazi cu drag ca pe 21 iulie Petrolul castiga prima sa cupa asa cum am facut-o si eu!


"Bucurestenii aproape ca n-au avut loc ieri, pe stadionul “23 August”, din cauza… galatenilor si a ploiestenilor, care venisera in numar mare sa-si sustina echipele favorite in finala “Cupei R.P.R.”. Si in min. 10, cand Zgardan a tras cu « spitul » de la 25 de metri, iar Sfetcu s-a aruncat cu intarziere dupa minge la sectorul 45, unde era masata « galeria » galateana , au izbucnit urale si au inceput sa se auda clopote si raschiitoate : Galatiul marcase !
Cupa debuta cu o lovitura de teatru. Se va reedita succesul Metalului – Resita si al Argesului – Turda, care… knockautasera in finala « Cupei R.P.R. », pe Dinamo Bucuresti si respectiv Rapid ? Cateva minute, in tribune a fluturat acest mare semn de intrebare, iar lozinciile scandate de galateni : « Haide, haide C.S.G., Sa iei Cupa R.P.R. » ! au creat o atmosfera vie in jurul meciului ce se afla la primele lui minute.
Fotbalistii din Galati au cautat, desigur, sa profite de socul psihologic pe care il suferise Petrolul. Ei au avut cateva incursiuni, punand probleme apararii ploiestene. Dar Petrolul nu si-a pierdut… capul, dupa acest gol neasteptat. Ploiestenii au contraatacat imediat, preluand initiativa jocului si inscriind dupa numai 4 minute golul egalizator, care avea sa anunte sperantele galatenilor au prea putine sanse sa se realizeze. Badea centrase, de pe dreapt, iar A. Munteanu, venit din urma, reluase cu capul imparabil : 1 – 1.
Diferenta de valoare dintre Petrolul, o echipa cu vechi state de serviciu in categoria A, si Sidelurgistul, proaspat venita in randurile echipelor noastre fruntase, a inceput apoi sa-si spuna cuvantul. Fotbalistii ploiesteni, cu mai multa omogenitate intre compartimente si in interiorul lor, au organizat bine jocul, au pus in actiune cu regularitate cele doua extreme, pe Moldoveanu si pe Badea, ultimul destramand de fiecare data apararea adversa prin subtilitatile sale tehnice, prin driblingurile sale derutante, prin jocul sau plin de fantezie. De altfel, intreaga inaintare a Petrolului, a combinat frumos, a realizat scheme tehnice ingenioase, prinzand astfel deseori pe picior gresit apararea galatenilor. Si desi golul intarsia sa vina, era evident ca Petrolul va castiga acest meci, in care, in unele moment, ne-a amintit de jocul spectaculos cu Gremio. O oglinda a situatiei de pe teren o ofereau… tricourile celor doua echipa. Ale petrolistilor erau albe, imaculate, in timp ce tricourile galatenilor erau ude leoarca. Ploiestenii, avand superioritate tehnica facusera mai putine eforturi, lasand sa alerge mai mult mingea, in timp ce galatenii depusesera mari eforturi. Incercand sa recastige baloanele, sa opreasca atucurile petroliste. Si ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat : in min. 30, Dridea, desi flancat de doi adversari, a reusit sa traga – si inca puternic – astfel ca portarul n-a mai avut altceva de facut decat sa scoata mingea din plasa.
In tribune s-a facut… liniste, mai ales in sectorul ocupat de galateni. Dominarea Petrolului s-a intetit, iar fratii Munteanu au inceput sa zburde pe teren, servind mingi bune atat lui Dridea I, si el in revenire de forma, cat si lui Badea, care le-a retrimis prompt in centru, pentru… finisare. Si daca Badea n-a fost realizatorul nici unuia din cele sase goluri inscrise ieri de Petrolul, el a fost in schimb creatorul lor, jucand de o maniera care il impune atentiei generale. Si astfel am putut asista in min.35 la o faza de fotbal de toata frumusetea : Badea, demarand pe extrema si presarandu-si adversarii pe drum in stilul lui Parcalab, a centrat la Dridea I, care a lasat mingea sa treaca la Moldoveanu, iar acesta, in plina viteza, a reluat dintr-o bucata, inscriind fulgerator : 3 – 1 .
In acest moment, meciul era definitiv jucat. (…)
Petrolul a confirmat in acest meci forma buna pe care a aratat-o spre sfarsitul campionatului…
PETROLUL : Sfetcu (85 Ionescu), PAHONTU, DUMITRU NICULAE, FLOREA (85 PAL), IVAN, MARIN MARCEL, BADEA, D. MUNTEANU, DRIDEA I, A. MUNTEANU, MOLDOVEANU."

2 comentarii:

Prahova24hours spunea...

Din cauza jocului tehnic prestat, Petrolul era o echipa simpatizata in Bucuresti. Sper sa revina acele vremuri...

Anonim spunea...

Petrolul ca sa ajunga in finala a trebuit sa elimine pe Dinamo (in sferturi) si Steaua (in semifinale) si nu a primit nici un gol pe parcursul acestor manse - ce echipa pe atunci!! antrenori si jucatori dedicati trup si suflet acestui club care au dus o munca impreuna de aproape 10 ani iar acesti 10 ani inseamna 90% din palmaresul nostru.

Petrolul este tot ce am mai bun in orasul asta anost.